Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

6
Personen

Tarte tatin met kweepeer

  • 1 citroen
  • 4 kweeperen
  • 150 ml calvados
  • 100 gr roomboter
  • 200 gr suiker
  • 3 tl kaneel
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • 75 gr rietsuiker
  • 300 ml slagroom
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 vanillestokje

Extra nodig

  • Pan die in je oven past

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Tarte tatin

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Schil de kweeperen, snijd deze in partjes verwijder het klokhuis. Leg deze in een bak met water met wat schijfjes citroen.
  3. Schenk de calvados in de pan en voeg hier de kweeperen aan toe. Flambeer het geheel met een rustige vlam.
    Let op: Vergeet niet de afzuigkap uit te zetten en zorg dat je altijd de deksel van de pan binnen handbereik hebt om het vuur te doven.
  4. Voeg hier de boter in blokjes aan toe en verdeel de suiker over de kweeperen.
  5. Blijf de stukjes kweepeer rustig keren.
  6. De kaneel kan hier toegevoegd worden samen met de rest van de suiker.
  7. Je kan de kweeperen nu eventueel in een patroon neerleggen als je een nette tarte tatin wilt. Laat rommelig liggen als je het robuuster wilt hebben.
  8. Zet het vuur uit en zorg dat de vlam echt al uitgedooft is.
  9. Bedek het geheel met het bladerdeeg, wees voorzichtig de kweeperen zijn heel heet.
  10. Prik gaatjes in het bladerdeeg. Strijk af met wat eigeel en bestrooi met rietsuiker.
  11. Zet het geheel in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.
  12. Leg een bord over de tarte tatin en flip deze snel zodat het bladerdeeg onder komt te liggen.
  13. Serveer met een mooie dot vanilleslagroom

Vanilleslagroom

  1. Schraap het vanillestokje uit.
  2. Klop de poedersuiker, de slagroom en de vanille tot een mooie stijve slagroom.

Geef je waardering

69
Tarte tatin met kweepeer