Hugo Kennis

Ingredienten

4
Personen

  • 1 l zonnebloemolie
  • 200 ml olijfolie extra vierge
  • 4 kippenpoten of -bouten
  • (zee)zout en peper
  • 1 bol knoflook
  • 1/2 bos tijm
  • 1 (bloed)sinaasappel
  • 1 citroen

Frieten

  • 1 kg iets kruimige aardappels
  • zonnebloemolie om te frituren
  • zout

Sperziebonensalade

  • 500 g dunne sperziebonen of haricot verts
  • sap van de geschilde citroen en (bloed)sinaasappel
  • 2 el mosterd
  • 100-150 ml olijfolie extra vierge
  • zout en peper
  • 60 g blanke hazelnoten
  • 1 bos radijzen

Optioneel pekelen

  • 100 g zout
  • 50 g suiker
  • 2 l water

Extra nodig

  • Ovenbestendige braadpan of frituurpan
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 40 minuten

1. Verwarm de oven voor op 90 °C. Verwarm beide oliesoorten in de braadpan. Bestrooi de kip met zout en peper en leg ze in de olie.

2. Halveer de bol knoflook overlangs voeg met de tijm toe aan de kip. Snijd met een dunschiller of mes de schil van de sinaasappel en citroen en doe in de pan. Zet de pan in de oven en gaar de kip 2-3 uur.

3. Boen de aardappels schoon en snijd ze in frieten.

4. Verhit de olie in de (frituur)pan tot 140 °C. Bak de frieten circa 5 tot 7 minuten (afhankelijk van de dikte van je friet), maar laat ze niet kleuren. Haal uit de olie, laat uitlekken en helemaal afkoelen op keukenpapier.

5. Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in circa 4 minuten beetgaar.

6. Pers de citroen en sinaasappel in een grote kom, roer de mosterd erdoor en voeg al roerend de olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.

7. Rooster de hazelnoten in een koekenpan lichtbruin.

8. Snijd de radijzen in kwarten en doe door de dressing.

9. Giet de sperziebonen af en spoel af koud met water. Doe bij de dressing en radijzen en hussel het geheel om.

10.Verhit de olie in de (frituurpan) tot 180°C. Hak de hazelnoten.

11.Zet een flinke schaal klaar en doe er een snuf zout in. Bak de frieten in porties goudbruin en krokant.

12. Haal de kip uit de pan, laat iets uitlekken en leg op de borden. Schud de frieten om in de schaal met zout en schep bij de gekonfijte kippenpoot. Schep de salade op het bord, bestrooi met de hazelnoten.

Optioneel: je kunt de kip eventueel eerst nog pekelen. Laat 100 g zout en 50 g suiker in 1 liter warm water oplossen. Leng aan tot 2 liter water. Laat de kippenpoten een nacht pekelen.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

129
Gekonfijte kippenpoten met frieten, sperziebonen in mosterddressing
Gekonfijte kippenpoten met frieten, sperziebonen in mosterddressing