Entrecote met kruidensalade met smashed aardappels bewijst maar eens dat een AVG'tje een formule is die elke keer werkt. Hollandse pot saai? Dacht het niet!

Hugo Kennis

Ingredienten

4
Personen

Aardappels

  • 600 g kleine lichtkruimige aardappels
  • 4 el olijfolie

Entrecote

  • 4 entrecote
  • 1 el rodewijn azijn
  • 4 el olijfolie
  • 1/2 bosje peterselie
  • 1/2 bos koriander
  • 1/2 bos munt
  • 50 g koude boter
  • 1 sjalot
  • 3 takjes tijm
  • 200 ml rode wijn

Sperziebonen

  • 600 g sperziebonen
  • zout

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

1. Verwarm de oven voor op 220 °C en breng een pan met gezouten water aan de kook.

2. Doe de aardappels in een andere pan met koud gezouten water en breng aan de kook. Kook in circa 15 minuten gaar. Giet af en laat even uitwasemen.

3. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg een laag bakpapier op de aardappels en daarop weer een bakplaat. Plet de aardappels door de op bovenste bakplaat te duwen (dit kan eventueel ook met een vork of pollepel).

4. Besprenkel de aardappels royaal met olijfolie en breng op smaak met zout. Bak circa 30 minuten in de oven.

5. Meng ondertussen de azijn en 2 el olijfolie in een grote kom. Pluk de blaadjes van de peterselie, koriander en munt en voeg toe aan de kom maar hussel nog niet door. Zet apart.

6. Verhit de rest van de olijfolie in de pan. Breng de entrecote op smaak met peper en zout en bak medium-rare (circa 2 minuten per kant). Voeg tijdens de laatste minuut 1 el boter toe voor smaak. Haal uit de pan, maar laat het vuur aan. Wikkel de steak in aluminiumfolie en laat circa 5 minuten rusten.

7. Snijd de overgebleven boter in blokjes. Pel en snipper de sjalot voeg samen met de tijm toe aan de pan, fruit zachtjes. Blus af met de rode wijn, draai het vuur hoog en laat iets inkoken.

8. Draai het vuur uit en breng de saus op smaak met peper en zout. Voeg de blokjes boter een voor een toe en roer met een garde totdat de saus bindt.

9. Kook ondertussen de sperziebonen in circa 3 minuten beetgaar en giet af.

10. Hussel de kruiden door de dressing en breng op smaak met peper.

11. Laat een droge pan goed heet worden en bak het vlees nog een paar seconden aan elke kant voor extra karamelisatie.

12.Verdeel de entrecote, aardappels en sperziebonen over de borden. Schep de rodewijnjus over het vlees, leg de kruidensalade erop en draai overal wat peper over.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

50
Entrecote met kruidensalade en smashed aardappels
Entrecote met kruidensalade en smashed aardappels