De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

scones met clotted cream en zelfgemaakte aardbeienjam

Scones met clotted cream en aardbeienjam: een wereldberoemde klassieker! Maak dit originele recept voor engelse scones met 24Kitchen.

30 min voorbereidingstijd
15 min oventijd
30 min wachttijd
zelf scones maken: recept met clotted cream

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Scones met clotted cream en aardbeienjam... Om je vingers bij af te likken zo lekker! Wil je zelf originele Engelse scones maken? Met dit makkelijke recept staan die verrukkelijke scones zo op tafel."

Bereidingswijze

Aardbeienjam

  1. Pureer de helft van de aardbeien samen met de ahornsiroop met een staafmixer of in de blender. Voeg de puree toe aan een kom en roer het chiazaad erdoor.

  2. Snijd de andere helft van de aardbeien in stukjes en prak de frambozen op een bordje met een vork. Roer de stukjes aardbei en de geprakte frambozen door de puree en laat dit minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.

    Zo bespaar je tijd en de jam wordt er lekkerder op.

Scones

  1. Meng de bloem, meel, bakpoeder en zout in een kom. Voeg de honing, vanille en de boter toe en meng met je vingertoppen alles door elkaar tot een kruimelig mengsel.

  2. Voeg beetje bij beetje de melk toe en kneed tot een egaal en soepel deeg. Kneed niet langer dan nodig is, anders worden je scones te taai. Laat het deeg verpakt in plasticfolie circa 30 minuten rusten in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 200°C boven en onderwarmte.

  4. Rol het deeg tot circa 2 cm dikte uit op een met meel bestoven aanrecht. Steek met een ronde steker van 5 cm scones uit het deeg. Leg de scones op een bakplaat met bakpapier.

  5. Bestrijk de scones met geklutst ei, voor een glanslaagje. Bak de scones ongeveer 12 tot 15 minuten in de oven.

Snelle clotted cream

  1. Roer de crème fraîche en mascarpone los in aparte (meng)kommen. Roer de mascarpone door de crème fraîche. Roer niet te veel, anders wordt de clotted cream te dun.

Waarom karnemelk in scones?

Karnemelk heeft een lichtzure smaak die reageert met het rijsmiddel (zoals bakpoeder of zuiveringszout) in het recept. Deze reactie zorgt ervoor dat de scones luchtiger en zachter worden.

Rauwe melk dat wordt ingeschonken in een glas.

Kun je scones een dag van tevoren maken?

Dat kan zeker! Laat ze wel eerst volledig afkoelen en bewaar ze op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. Als je wilt, kun je ze opwarmen in de oven (even op 150°C voor 5-10 minuten) voordat je ze serveert, zodat ze weer lekker warm zijn.

Appel-kaneel scones

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker