Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasovenstand 4. Snijd de prei in de lengte doormidden en was hem goed. Pel de knoflook. Snijd de steel van de broccoli in kleine stukjes en bewaar de roosjes voor later. Doe de gesneden groenten met de boter in een zware braadpan, zet op matig vuur, ris er de tijmblaadjes bij en blijf 15 minuten regelmatig roeren, of tot ze zacht zijn. Roer er de bloem door, giet er vervolgens langzaam de melk bij en blijf 10 minuten regelmatig roeren, tot de saus gebonden is. Kook de macaroni intussen 5 minuten in een grote pan gezouten kokend water en laat uitlekken.
Rasp de parmezaan en de meeste cheddar bij de saus en meng alles goed. Giet de saus in een blender, doe de spinazie erbij en pureer alles fijn – werk zo nodig in porties. Voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe, roer de saus door de macaroni en de broccoliroosjes, en maak het zo nodig extra smeuïg met een scheutje melk. Schep de macaroni in een ovenschaal van 25 x 35 cm, rasp er de rest van de cheddar over, strooi er het amandelschaafsel op en zet de schaal 30 minuten in de oven, of tot er een goudbruin korstje op zit. Gebruik in plaats van spinazie ook eens andere verse of diepvries bladgroente, maar verwijder wel de harde steeltjes. Ik strooi er soms ook een laagje broodkruim op om het korstje extra krokant te maken. Heerlijk!
Om het vegetarisch te maken moet je de parmezaan vervangen door vegetarische harde kaas.
ENERGIE
VET
VET VERZ.
EIWIT
KOOLHYD.
SUIKER
ZOUT
VEZELS
619 kcal
25,1 g
12,4 g
29 g
75,1 g
12 g
0,9 g
6,4 g
Jamie’s Ultimate VEG, elke donderdag om 21:00u exclusief bij 24Kitchen op kanaal 24.
© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 Veg) Photography: David Loftus
0 reacties