Stap 1:
Laat de oven vast voorverwarmen op 185 graden Celsius, spoel de zuurkool onder stromend water, knijp goed uit en laat uitlekken in een vergiet. Snipper de sjalotten en fruit deze met wat ganzenvet in een grote koekenpan. Laat het niet verkleuren. Wanneer de ui glazig wordt, doe je de zuurkool erbij. Laat deze zeker 10 minuten mee fruiten op middelhoog vuur. Hier voeg je ook al wat roze peperkorrels, een snuf zout, wat losse takjes tijm en wat gekneusde jeneverbessen aan toe. Blijf regelmatig roeren. Blus af met wijn.
Stap 2:
Laat het vocht even inkoken. Giet de zuurkool uit de koekenpan over in een sudderpan met dikke bodem. Mocht je niet alle zuurkool in de eerste lading in de koekenpan kwijt kunnen, herhaal dan simpelweg het bovenstaande met de resterende zuurkool. Schenk wijn bij de zuurkool tot het net niet onder staat. Prik de rode peper in met een mespuntje, zodat-ie niet kan ploffen, en voeg ‘m in z’n geheel toe aan de zuurkool.
Stap 3:
Doe ook de ui met kruidnagel en het bouquet van kruiden (het opgerolde kruidenpakketje), de krenten en de cranberry’s in de pan. Voeg nu ook het (in blokjes gesneden) spek toe.
Stap 4:
Zorg dat het licht pruttelt en blijf zo nu en dan roeren. Laat dit zo’n twee uur pruttelen en proef dan of je de kool al zacht genoeg vindt. Hoe langer het pruttelt hoe zachter het wordt. Als er te veel vocht is verdwenen, voeg dan wat water, bouillon of wijn toe. Denk eraan dat alcohol lang nodig heeft om er helemaal uit te koken.
Stap 5:
Schil ondertussen de aardappelen, boen de roseval schoon onder de kraan, en schil de knolselderij. Snijd deze ingrediënten in even grote stukken (zo'n 4 bij 4 cm). Hoe kleiner de stukken, hoe korter de kooktijd.
Stap 6:
Breng een pan water aan de kook, voeg ruim zout toe en voeg de aardappelen, de roseval en de knolselderij toe en kook in ongeveer 20 minuten beetgaar, maar niet kapot. Prik er af en toe in met een mes om te checken. Giet af en laat goed droogstomen.
Stap 7:
Warm ondertussen de melk en de boter in een pannetje op, totdat de boter helemaal gesmolten is.
Stap 8:
Voeg een goede snuf zout, peper en nootmuskaat toe, evenals een eetlepel (met kop) mosterd en ook een dikke eetlepel (of twee) piccalilly en stamp het geheel.
Stap 9:
Voeg de warme melk met boter in scheutjes toe tijdens het stampen om tot de gewenste smeuïgheid te komen.
Stap 10:
Vet een ovenschaal in met boter, schud hier een paar scheppen paneermeel in rond en schud het overtollige paneermeel dat niet blijft plakken eruit.
Stap 11:
Is de zuurkool op smaak, verwijder dan de rode peper, de ui met kruidnagel en het kruidenpakketje. Pluk de gekonfijte eend van het bod en meng het met de zuurkool en de aardappelpurre voordat je het geheel in de ovenschotel doet. Verdeel over de ovenschaal. Strooi hierover een handje paneermeel (of panko) en zet de zuurkoolschotel nog 20 minuten in de voorverwarmde oven op 185 graden Celsius.
Zuurkoolschotel serveren
Op zich hoef je er niet zo heel veel bij de zuurkoolschotel te serveren, want zuurkoolschotel is al een heel volledig gerecht. “Wil je er wel iets bij serveren, dan zou ik ‘m met een appelcompotje serveren, want appel gaat heel goed samen met zuurkool”, adviseert Marike. “Geen groenten, want dat is de zuurkool al. Iets anders wat ik erbij zou serveren is een goed glas wijn. Een stevige, volle witte wijn met een botertje erin. Een boterige chardonnay bijvoorbeeld”, gaat ze verder.
Zuurkoolschotel variaties
Wil je eens een andere variant van zuurkoolschotel maken, maak dan eens de zuurkoolschotel met pastinaak, zuurkoolschotel met studentenhaver en honing, of een franse zuurkoolschotel.
0 reacties