De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

zuurkoolschotel met pastinaak

Verwarm de oven voor op 170 graden en schil de pastinaken. Snijd ze over de lengte in vieren en daarna in schuine reepjes. Breng in een pannetje de room en de witte wijn met de helft van de pastinaken aan de kook. Voeg eventueel een scheutje water toe zodat de pastinaken net onder staan en breng op smaak met wat zout en peper.

50 min kooktijd
Zuurkoolschotel met pastinaak

Een recept van

Estée Strooker

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden en schil de pastinaken. Snijd ze over de lengte in vieren en daarna in schuine reepjes. Breng in een pannetje de room en de witte wijn met de helft van de pastinaken aan de kook. Voeg eventueel een scheutje water toe zodat de pastinaken net onder staan en breng op smaak met wat zout en peper.

Kook de pastinaak in circa 12-15 minuten gaar. Pureer de gekookte pastinaak in de blender of met de staafmixer tot een dikke crème. Houd de room achter om de crème eventueel nog iets te verdunnen.

Pel en snipper de ui. Smelt een klontje boter in de koekenpan en fruit de ui circa 2 minuten. Ris de tijmblaadjes, voeg toe en bak kort mee. Voeg een snufje zout bij. Voeg daarna de andere helft van de pastinaken toe en bak circa 3 minuten. Voeg wat peper toe.

Snijd of scheur het brood in kleine stukjes en snijd de gruyère in kleine blokjes. Doe er wat (knoflook) olie door. Verdeel de pastinaakcrème in een ovenschaal en leg de zuurkool er bovenop. Verdeel de gebakken pastinaakstukjes over de zuurkool en doe er grof gesneden peterselie over. Dek de ovenschaal af met de stukjes brood en verdeel de kaasblokjes erover. Bak de zuurkoolschotel in circa 30 minuten gaar en serveer in zijn geheel.

Tip: als de broodcroutons te snel verbranden omdat de oven teveel hitte van boven geeft, dan kun je de ovenschaal afdekken met aluminiumfolie. Haal de folie er dan tien minuten voor de eindtijd af.

Verrukkelijk vegetarisch! Estée Strooker gebruikt in elke aflevering een andere groente als hoofdingrediënt voor meerdere gerechten en geeft tips bij het koken van een vegetarische maaltijd. Vlees noch Vis is voor iedereen die een keer een volledige maaltijd zonder vlees of vis (of andere dierlijke ingrediënten) wil eten. Probeer het zelf!

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker