Abrikozenvulling
Week de gedroogde abrikozen een nacht in water. Giet het water af en pureer daarna met een hakmolen tot een grove abrikozenvulling.
Buchteln
Stap 1:
Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm en los de gist hierin op. Rasp de citroen en smelt de boter. Voeg de bloem, eidooiers, poedersuiker, vanillesuiker, citroenschil, boter en zout toe aan een mengkom en mix kort door. Voeg dan de melk met de gist toe en kneed in de mixer of met de hand tot een egaal deeg. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat bij voorkeur op een warme plaats (circa 50 °C) circa 30 minuten rijzen.
Stap 2:
Vet een ovenschaal in met boter. Werk het gerezen deeg kort door met je handen. Rol het dan uit tot een dikte van circa 1 cm. Steek met een uitsteker van circa 7 cm cirkels uit het deeg.
Stap 3:
Verdeel 1 tl van de abrikozenvulling in het midden van elke deegcirkel. Vouw het deeg dicht als een buideltje. Leg de buchteln in de ovenschaal met de dichtgevouwen kant naar beneden. Dek af en laat nog circa 15 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Stap 4:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Bak de buchteln circa 30 minuten in de oven.
Vanillesaus
Stap 1:
Breng de melk met de suiker aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg toe aan de melk.
Stap 2
Roer de eidooiers met de custardpoeder en eventueel de rum tot een papje. Voeg dit mengsel toe aan de hete melk in de pan en laat het geheel al roerend circa 2 minuten koken totdat de saus iets dikker is geworden.
Stap 3:
Serveer de warme vanillesaus bij de buchteln. Bestuif eventueel met poedersuiker.
0 reacties