Boerenkoolstamppot is misschien wel hét recept dat als eerst van je tong rolt als iemand vraagt naar een typisch Nederlands gerecht. Boerenkool met worst, jus en spekjes, zoals het bedacht is. Hoewel er inmiddels ook genoeg vegan-varianten zijn en boerenkoolstamppotten met zoete aardappelen, delen we hier een bijzonder boerenkool recept met een Italiaanse twist, waardoor je een hele vergelijkbare boerenkool kunt maken die je nog van je oma kent, maar dan net even wat anders. 

Geschiedenis van Boerenkool

Zo’n typisch Hollands recept als boerenkool, da’s al eeuwen oud, zul je gauw denken. Jannie van der Heiden liet tegenover JAN Living al eens los dat het bekende AVG’tje (aardappelen, groenten en vlees) pas láter als Nederlandse pot geschaft werd dan olijven. Om het simpele feit dat vlees nog niet zo heel lang voor iedereen toegankelijk is om te eten vanwege de hoge prijs.

En ook in het boek De kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken is te lezen dat het eerste recept dat van stamppot gevonden werd, pas uit 1880 stamt. Boerenkool werd wel gegeten, maar niet gestampt in een boerenkoolstamppot. En al helemaal niet met jus, rookworst en spek on the side. Ook weer om de reden dat velen gladweg het geld niet hadden om vlees te kunnen betalen. De voorganger van boerenkoolstamppot zou een pot van boerenkool en stukken aardappel zijn. Dus eigenlijk boerenkoolstamppot minus vlees en zonder gestamp. En die aardappelen stegen ook pas zo rond begin 18e eeuw in populariteit. 

Nog voor die tijd was er ook een versie op de boerenkoolstamppot zoals we ‘m nu kennen volgens Margriet de Roever, publicist/archivaris. Dat zou choux de paysans zijn. Met gort en kastanjes. Een recept uit 1742, uit de koker van kok Vincent la Chapelle.

Andy McDonald

Ingredienten

4
Personen

Boerenkoolstamppot

  • 1.5 kg kruimige aardappels
  • 2 uien
  • 1 takje rozemarijn
  • 250 g spekblokjes
  • 500 g grofgesneden boerenkool
  • 100 g roomboter
  • 200 ml melk
  • 1 el mosterd

Extra nodig

  • pureeknijper of stamper

Bereidingswijze

Totale tijd: 20 minuten

Stap 1

Schil en spoel de aardappels. Breng de aardappels in een pan met water en een beetje zout aan de kook. Kook de aardappels gaar in circa 15 minuten.

Stap 2

Pel en snipper de uien. Hak de rozemarijn. Bak de spek in een droge pan en voeg de rozemarijn en uien toe. Bak het geheel tot de uien glazig zijn. Voeg de boerenkool toe en smoor deze in circa 15 minuten tot het slinkt.

Stap 3

Verwarm de melk en boter in een pan. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg vervolgens de verwarmde melk en boter toe en roer goed door tot het een smeuig geheel is. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Voeg het boerenkoolmengsel toe en roer alles goed door elkaar. Breng eventueel op smaak met een beetje mosterd. 

Stap 4

Serveer met gehaktbal of runderworstje.

Boerenkoolstamppot serveren

Boerenkoolstamppot serveer je van ‘nature’ natuurlijk met boerenkool, spekjes en een stevige jus. Maar een gehaktbal of een runderworstje smaakt er ook goed bij. 

Boerenkoolstamppot variaties

Wil je ook weleens zo’n variant met zoete aardappel proberen, maak dan ons recept van boerenkoolstamppot met zoete aardappel met gerookte amandelen en spekjes of de verrassende stamppot met zoete aardappel en chipolate worstjes. Wissel je het zoete liever in voor wat meer pit, dan kun je de pittige boerenkoolstamppot maken.

Geef je waardering

4102
boerenkoolstamppot