Boerenkoolstamppot met worst, een ouderwetse klassieker! Super lekker met gebakken spekjes.

Estée Strooker

Geschiedenis van Boerenkool

Zo’n typisch Hollands recept als boerenkool, da’s al eeuwen oud, zul je gauw denken. Jannie van der Heiden liet tegenover JAN Living al eens los dat het bekende AVG’tje (aardappelen, groenten en vlees) pas láter als Nederlandse pot geschaft werd dan olijven. Om het simpele feit dat vlees nog niet zo heel lang voor iedereen toegankelijk is om te eten vanwege de hoge prijs.

En ook in het boek De kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken is te lezen dat het eerste recept dat van stamppot gevonden werd, pas uit 1880 stamt. Boerenkool werd wel gegeten, maar niet gestampt in een boerenkoolstamppot. En al helemaal niet met jus, rookworst en spek on the side. Ook weer om de reden dat velen gladweg het geld niet hadden om vlees te kunnen betalen. De voorganger van boerenkoolstamppot zou een pot van boerenkool en stukken aardappel zijn. Dus eigenlijk boerenkoolstamppot minus vlees en zonder gestamp. En die aardappelen stegen ook pas zo rond begin 18e eeuw in populariteit. 

Nog voor die tijd was er ook een versie op de boerenkoolstamppot zoals we ‘m nu kennen volgens Margriet de Roever, publicist/archivaris. Dat zou choux de paysans zijn. Met gort en kastanjes. Een recept uit 1742, uit de koker van kok Vincent la Chapelle.

Ingredienten

4
Personen

Boerenkoolstamppot

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 200 g spekblokjes
  • 400 g grofgesneden boerenkool
  • 30 g roomboter
  • 1 rookworst
  • peper en zout naar smaak
  • Optioneel: scheutje azijn

Extra nodig

  • pureeknijper of stamper

Bereidingswijze

20 minuten

Stap 1

Schil en spoel de aardappels. Breng de boerenkool en aardappels in een pan met water en een beetje zout aan de kook. Kook de aardappels en boerenkool in ongeveer 20 minuten gaar.

Stap 2

Bereid de rookworst volgens de verpakking. 

Stap 3

Bak in een andere pan de spekblokjes bruin en krokant, zonder olie toe te voegen.

Stap 4

Giet de aardappels en boerenkool af. Stamp de aardappels met de boerenkool, een snufje zout en peper, azijn (optioneel) en de boter fijn. Als de stamppot nog wat te droog is, voeg je een beetje extra boter toe.

Stap 5

Schep de spekblokjes door de boerenkoolstamppot en serveer het geheel met de rookworst.

Geef je waardering

Boerenkoolstamppot met worst