De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

shebekia (honingkoekjes met sesam- en anijszaad)

Verwarm de oven voor op 200 °C.
 Verwarm de zonnebloemolie in een (frituur)pan voor op 150 °C. Rooster 100 gram sesamzaad circa 3 minuten in de oven en gebruik deze zaadjes om te garneren. Rooster de rest van het sesamzaad, anijszaad en venkelzaad circa 3 minuten in de oven.


30 min kooktijd
Shebekia (Honingkoekjes met sesam- en anijszaad)

Een recept van

Mounir Toub

Mounir Toub recent

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C.
 Verwarm de zonnebloemolie in een (frituur)pan voor op 150 °C. Rooster 100 gram sesamzaad circa 3 minuten in de oven en gebruik deze zaadjes om te garneren. Rooster de rest van het sesamzaad, anijszaad en venkelzaad circa 3 minuten in de oven.
Laat afkoelen en maal met een koffiemolen helemaal fijn. Verwarm de honing met de helft van het oranjebloesemwater om de gebakken shebekia’s in te weken.

Meng de bloem met de gemalen zaadjes, kaneelpoeder, gist, bakpoeder en het zout.
Voeg de rest van het oranjebloesemwater, azijn, zonnebloemolie en het lauwwarme water toe en kneed tot een soepel en droog deeg. Snijd het deeg in dunne plakken en haal het deeg een aantal keer door de pastamachine. Begin met de grootste stand en zet de machine steeds een standje kleiner zodat het deeg mooi dun wordt. De plak moet circa 2 millimeter dun zijn. Snijd met een gekarteld wieltje vierkantjes van 4 bij 5 centimeter van het deeg.
 Snijd het vierkantje  5 keer in op circa een halve centimeter van de randjes zodat alles aan elkaar blijft. Pak het deegplakje op en vouw de randjes om en om. Frituur de shebekia’s tot ze een klein beetje gekleurd zijn, haal ze uit de olie en week ze meteen in het warme honing-oranjebloesemwater.
 Haal de shebekia’s eruit, leg in een vergiet of zeef en bestrooi met een beetje geroosterd sesamzaad. Laat de overtollige honing eraf lopen. 

Ramadan is een periode van vasten waarin je niet eet en drinkt van dageraad tot zonsondergang. Het doel van de Ramadan is, dat je door het vasten ervaart hoe minderbedeelden het hebben, je wilskracht versterkt, je ziel reinigt en ook je lichaam (je ‘verschoont’ immers je smaakpapillen).

Als we Mounir mogen geloven: alles smaakt anders, zelfs water smaakt sterker en lekkerder waardoor je meer van het eten geniet. Deze recepten uit de Arabische keuken zijn het uitproberen waard, op welk moment van de dag je ze dan ook eet.


Harsha met smen (Arabisch panbrood met gerijpte boter)

Bissara met knoflooksoldaatjes en korianderpesto

Parelcouscous met sinaasappel-muntdressing

Saffraanrijst met garnalen en kikkererwten

Kip K'dra met kikkererwten en gebakken radicchio

Sockeye zalm met kruidige couscouskorst en salade van lof en granaatappel

Gevulde groente op Turkse wijze

Citrus en dadels met muntpesto en zoetgemarineerde tomaatjes

Mango mazhar la glace

Binnenkort vind je op deze pagina ook meer informatie over de Ramadan en vasten in verschillende vormen.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker