Foe yong hai maken als bij de Chinees? Dat kan zéker thuis. Foe yong hai klinkt misschien ingewikkeld, maar met een beetje scherp snijwerk staat deze Chinese omelet razendsnel op tafel. 24Kitchen's chef Danny laat je in dit recept (mét video) precies zien hoe. En verklapt ook hoe je die befaamde zoetzure saus erbij maakt.

Danny Jansen

Foe yong hai: lekker én gezond

Wie foe yong hai zegt, denkt meteen aan de Chinees. (Geef maar toe: ook jij hebt het vast een keer besteld.) Hoewel het klinkt als een gecompliceerd gerecht, is het feitelijk niet meer dan een omelet met veel groenten in een heerlijke zoetzure saus. 

Leuk dus om eens zelf te maken. En een grote hit bij kinderen. Want zoals Danny in de receptvideo zegt: in foe yong hai zitten veel groenten. Wortel, selderij, paprika, lenteui, erwtjes... Dat maakt het niet alleen een lekker gerecht, ook een lekker gezond gerecht. 

Zelf foe yong hai met saus maken?

Het enige wat je voor dit recept nodig hebt, is een scherp mes, genoeg ruimte voor alle ingrediënten (want dat zijn er nogal wat) en een half uurtje tijd. Lees de instructies van Danny even goed door, zet de video aan en kook lekker mee. Wedden dat je foe yong hai voortaan altijd zelf maakt?

Tip: de zelfgemaakte foe yong hai serveer je natúúrlijk met de zoetzure saus uit dit recept én bami. Smakelijk!

Ingredienten

4
Personen

Foe yong hai

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 75 g champignons
  • 75 g wortel
  • 1 rode paprika
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 lente-uitjes
  • 6 eieren
  • 1 tl five-spice poeder
  • 75 g doperwtjes
  • scheut zonnebloemolie
  • versgemalen peper
  • 2 el suiker

Zoetzure gembersaus

  • 1 kleine ananas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • scheut zonnebloemolie
  • 200 g tomatenketchup
  • 50 ml ketjap
  • 2 el gembersiroop
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 scheut rijstazijn
  • 1 tl sambal

Bami

  • 200 g mie
  • 1 kleine prei
  • 0.5 chilipeper
  • 100 g doperwtjes
  • 1 tl sesamolie

Extra nodig

  • rasp

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Foe yong hai
 

Stap 1:

Snijd, hak en rasp alle ingrediënten:
Pel en snipper de ui.
Pel en hak de knoflook.
Snijd de champignons in plakjes.
Schil en rasp de wortel.
Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in repen.
Schil en snijd de bleekselderij in blokjes.
Snijd de lente-uitjes in ringen.

Stap 2:

Klop de eieren los met de five-spice poeder. Voeg alle groente toe en breng op smaak met een beetje zout, peper en suiker.

Stap 3:

Verhit olie in een pan en bak de Foe Yong Hai in circa 10 minuten gaar.

Zoetzure-gembersaus
 

Stap 1:

Snijd de ingrediënten:
Schil en snijd de ananas in blokjes.
Pel en hak de knoflook.
Pel en snipper de ui.

Stap 2:

Verhit een pan met zonnebloemolie en bak de knoflook, ui en ananas circa 2 minuten.

Stap 3:

Voeg de tomatenketchup, ketjap en gembersiroop en poeder toe.

Stap 4:

Breng op smaak met rijstazijn en sambal. Voeg de ananasblokjes toe.
 

Bami
 

Stap 1:

Kook de mie gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Stap 2:

Halveer de prei in de lengte en snijd in dunne plakken.
Halveer de chilipeper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn.

Stap 3:

Verhit olie in een pan en fruit de prei en peper. Voeg de gekookte mie toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg de erwtjes toe en breng op smaak met sesamolie en een beetje zout en peper.

Geef je waardering

422
Foe Yong Hai