De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

maple-baconcake met gezoutenkaramel-meringueswirl

Heb je iets te vieren of een dinertje met vrienden of familie? Met deze maple-baconcake steel je ongetwijfeld de show. 

45 min voorbereidingstijd
75 min kooktijd
Maple-baconcake met gezoutenkaramel-meringueswirl

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Deze taart is weer een feestje voor het oog en de smaakpapillen. Het zout van de bacon en het zoete van de ahorsiroop is een erg goede combinatie."

Bereidingswijze

Maple-baconcake

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C boven en onderwarmte. Vet de bakvorm in. Bekleed de bodem met bakpapier maar ook de randen, deze moeten 2 cm uitsteken. Zo kun je de taart makkelijker uit de vorm krijgen. 

  2. Klop het ei en de suiker in de kom van de mixer in circa 10–15 minuten luchtig. 

  3. Bak de plakjes bacon om en om krokant in een koekenpan en laat daarna afkoelen op keukenpapier. Breek of snijd de bacon in stukjes.  

  4. Meng en zeef de bloem en het bakpoeder en spatel deze voorzichtig door het eimengsel. Voeg de olie en de melk toe en roer door met een spatel. Spatel de bacon en de ahorsiroop door het beslag. 

  5. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake circa 45 minuten in de oven. Laat de cake iets afkoelen. 

Gezoutenkaramel-meringueswirl

  1. Verwarm de oven voor op 90°C. Voeg voor de karamel de suiker en het water toe aan een pan en verwarm het op middelhoog vuur tot de suiker volledig is opgelost en bruin van kleur is. Dit duurt circa 6-8 minuten. Zet het vuur lager en voeg de boter en het zout toe. Blijf roeren totdat de roomboter door de karamel is opgenomen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.  

  2. Klop voor de meringue het eiwit in een vetvrije kom stijf. Voeg, al draaiend, in drie gedeeltes het suiker toe. Meng de azijn en de maïzena met elkaar en meng dit door de meringue.  

  3. Schep de meringue op de cake en daar weer bovenop de gezouten karamel. Maak een draaiende beweging met een lepel of spatel zodat je een swirl-effect krijgt. Zet de cake circa 40 minuten terug in de oven om het eiwitschuim te laten drogen. Laat volledig afkoelen in de vorm. 

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Top recept maar hij zakte in het midden in tijdens het bakken?
Johanna Rijvordt
07-05-2023
Moet eindresultaat nog afwachten maar mn caramel werd hard tijdens het afkoelen
Zachtjes in pannetje opgewarmd maar bleef kleverig/ taai
Hoe voorkom je dit?
Ook ingezakt tijdens het bakken
Janneke Taal
25-08-2023

Ook lekker