De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

deense krakelingen

Iedereen kent ze wel; knapperige knoopvormige koekjes met een suikerlaagje.. beter bekend als Krakelingen! Rudolph deelt zijn Deense recept voor deze lekkernij.

1500 min kooktijd
Deense krakelingen

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Iedereen kent ze wel; knapperige knoopvormige koekjes met een suikerlaagje.. beter bekend als Krakelingen! Rudolph deelt zijn Deense recept voor deze lekkernij.

Bereidingswijze

Deeg 

Stap 1: 
Zorg ervoor dat de melk, eieren en de boter op kamertemperatuur zijn. Voeg eerst de melk met de gist toe aan de mixer. Roer even door en voeg dan de suiker toe. Voeg dan bloem, ei en zout toe aan de kom van de mixer en kneed het geheel met de deeghaak in circa 3-4 minuten op lage stand tot een deeg.  

Stap 2: 
Voeg de boter toe en kneed door tot deze is opgenomen. Kneed vervolgens nog 1 minuut door op medium stand. Vet een kom in en bestuif deze met bloem. Kneed het deeg kort door met de hand en leg het in de kom. Dek af met plasticfolie en laat het deeg op kamertemperatuur voor 2 uur rijzen of voor 1 nacht in de koelkast.  

Stap 3: 
Werk het gerezen deeg kort door met je handen. Vorm het deeg hierna losjes tot een rechthoekige plak. Als je het deeg op kamertemperatuur hebt laten rijzen, pak het dan in plasticfolie in en laat stevig worden in de koelkast.  

Boterblok 

Leg de koude boter op een vel bakpapier en maak de boter soepel door er met een rolstok op te slaan. Vorm een rechthoekige plak van de boter en rol deze tussen twee velletjes bakpapier gelijkmatig uit tot een blok van circa 15 x 20 cm. Leg het boterblok even in de koelkast om op te stijven. 

Lamineren 

Stap 1:
Lamineren gaat het makkelijkste wanneer het deeg even hard is als de boter. Leg daarom het deeg voor je begint nog 20 minuten in de diepvries.  

Stap 2: 
Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een plak van circa 40 x 20 cm. De deegplak moet twee keer zo lang zijn als de boterplak. Leg de boterplak midden op het uitgerolde deeg en vouw het deeg om de boter heen, waardoor de boter helemaal in het deeg is opgesloten.  

Stap 3:
Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van circa 40 x 20 cm en een dikte van circa 1.3 cm. Neem een korte kant van het deeg op en vouw dit tot 1/3 op. Neem dan de andere kant van het deeg en vouw het weer over de rest van het deeg. Het deeg is nu in drie lagen opgevouwen. Je hebt nu je eerste ‘toer’ gemaakt.   

Stap 4:
Strooi nog wat bloem op het aanrecht en draai het deeg een kwartslag. Rol het weer opnieuw uit en vouw dit wederom in drie keer op. Verpak het deeg in plasticfolie en laat opnieuw 20 minuten opstijven in de vriezer. 

Stap 5: 
Hierna rol je het deeg nog een derde keer op dezelfde manier uit en vouw je het weer in drieën. Het deeg bestaat nu uit 27 laagjes.  

Krakelingen 
 
Stap 1: 
Meng de kaneelpoeder door de suiker. Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige plak. Snijd de rafelige randen af. Bestrijk het deeg met wat water en bestrooi met de kaneelsuiker. Snijd dan repen en vorm deze tot krakelingen op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat circa 1 uur rijzen.  

Stap 2: 
Verwarm de oven voor op 190 °C. Bak de krakelingen in circa 15 minuten goudbruin en gaar.  

ONTDEK HIER ALLE ANDERE RECEPTEN UIT RUDOLPH'S ZOMERTOUR.

Maak kennis met ons nieuwe programma: Rudolph's Zomertour. In dit gloednieuwe zomerprogramma neemt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen ons mee op een Europese patisserie-tour. 

Rudolph's Zomertour

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker