Harsha met smen (Arabisch panbrood met gerijpte boter)

3
Makkelijk

Bereidingswijze

25 minuten totale tijd

Smen
Clarifiëer de boter. Verdeel de geklaarde boter over 3 pannen. Voeg aan de eerste pan de za’atar toe. Voeg aan de tweede pan de kaneel toe. Voeg aan de laatste pan de steranijs en de korianderkorrels toe. Laat de specerijen circa 5 minuten op zacht vuur meekoken. Giet de geclarifieërde boter in weckpotten en laat circa 2 maanden rijpen.

Harsha
Schenk heet water over de gerstgrutten en laat circa 2 uur wellen. Voeg de zonnebloemolie, suiker, bakpoeder, en de volkorenbloem toe en kneed goed door elkaar. Voeg tijdens het kneden zoveel water toe tot je een soepel deeg krijgt. Verwarm een droge pan en bestuif met volkorenbloem. Druk het deeg in de pan en bestuif met bloem. Bak op middelhoog vuur circa 4 minuten. Draai de harsha om, bestuif met bloem en bak in circa 4 minuten gaar en goudbruin. 

Serveren
Serveer de verschillende smaken smen bij de harsha.

Tip
Bij het omdraaien van het brood kun je een snijplank of bord gebruiken zodat het brood niet breekt.

Je kunt de harsha ook in de oven bakken. Maak hiervoor met behulp van een steker kleine broodjes en bak in een voorverwarmde oven van 200 ºC circa 15 minuten.

Ingredienten

4
Personen

Smen

  • 600 g rauwmelkse roomboter
  • 1 el grof zeezout
  • 1 el za'atar
  • 1 kaneelstok
  • 3 steranijs
  • 1 tl korianderkorrels

Harsha

  • 150 ml heet water
  • 150 g gerstgrutten
  • 1 tl zout
  • 30 g zonnebloemolie
  • 1 el suiker
  • 4 g bakpoeder
  • 150 g volkorenbloem
  • 200 ml water

Extra nodig

  • extra volkorenbloem om te bestuiven
Geef je waardering
3