Niets boven een dampende verse pannenkoek met jam, poedersuiker, appelstroop, spek, kaas - of allemaal. Maar hoe bak je een goede pannenkoek? Wij delen het basisrecept én tips.

Hugo Kennis

Geschiedenis pannenkoeken

Wij kennen pannenkoeken vooral belegd met jam, suiker, kaas en spek, stroop of appeltjes. Je zou denken dat het een Hollandse hap pur sang is, maar elk land ter wereld kent zijn eigen variatie.

Zo kom je 'm in Frankrijk tegen als flinterdunne crêpe, als blini’s in Rusland en de Bánh xèo in Vietnam. Hier vind je een overzicht van alle pannenkoeken per land. Volgens voedselhistorici kenden we pannenkoeken al in de Romeinse tijd en waarschijnlijk zelfs al in de steentijd.

Pannenkoekentip

De éérste pannenkoek mislukt altijd. Althans, tot nu. Om te voorkomen dat de eerste pannenkoek mislukt, moet je de pan warm genoeg laten worden voordat het beslag erin gaat. Dit kun je eventueel checken door een paar druppels water in de pan te gooien. Danst het water? Dan is-ie heet genoeg.

Zet het vuur lager zodra het beslag de pan ingaat. Het gebeurt namelijk vaak dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant van de pannenkoek nog niet gaar is. Ook is het verstandiger om olie te gebruiken in plaats van boter, omdat olie beter is om te bakken met hogere temperaturen. Hier vind je nog meer pannenkoekentips.

Pannenkoekenpan klaar? Starten maar!

Ingredienten

4
Personen

Basis recept

  • 250 g bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 snufje zout

Beleg

  • spek
  • kaas

Bereidingswijze

15 minuten

Stap 1

Schep de bloem in een kom en maak een kuiltje in de bloem.

Stap 2

Schenk een beetje melk in het kuiltje en voeg de eieren toe en roer dit met een garde tot een glad mengsel en voeg vervolgens de rest van de melk toe.

Stap 3

Breng op smaak met een snufje zout.

Stap 4

Verwarm een pan en bak het spek knapperig.

Stap 5

Voeg hier een pollepel beslag aan toe en beweeg de pan zodat de hele bodem bedekt is.

Stap 6

Maak na circa 2 minuten de kantjes los en draai de pannenkoek om. Strooi er kaas naar smaak overheen en bak ook deze kant circa 2 minuten.
 

Pannenkoeken serveren


Pannenkoeken kun je natuurlijk ook serveren zonder spek en kaas. Kies wat je zelf het lekkerst vindt. Wil je de pannenkoeken extra luchtig serveren, voeg dan een theelepel bakpoeder aan het beslag toe.

Variatie

Pannenkoeken kun je natuurlijk maken naar het bovenstaande recept, maar je kunt er ook de nodige variatie in gooien. Opties te over. Hieronder verzamelden we de beste opties. 
>> Gember-kokospannenkoeken met banaan
>> Bananenpannenkoeken
>> Volkoren pannenkoeken met pittige kip
>> Smikkelpannenkoeken (in 3 varianten)
>> Pastinaakpannenkoeken met appel-cranberrycompote
>> Zalmpannenkoeken met oosterse dressing
>> Pannenkoeken-clubsandwich
>> Rood fruit pannenkoekentaart
>> Pannenkoeken met romige spinazie 
>> Pannenkoeken met dulce de leche en havermoutkoekjes (Argentinië)
>> Hartige pompoenpannenkoeken
>> Pannenkoeken met groentegezichtje
>> Hartige en zoete pannenkoeken
>> Pannenkoeken gevuld met waterkers en geitenkaas
>> Hartige pannenkoekentaart met vitamineshake

Bekijk hier alle tips van Andy.

Geef je waardering

Pannenkoeken