Geschiedenis pannenkoeken

Pannenkoeken ken je natuurlijk als Hollendse hap pur sang. Maar vergeet niet de hele geschiedenis die erachter schuilgaat. En dat eigenlijk elk land wel z’n eigen pannenkoeken heeft. Wij kennen pannenkoeken vooral als gebakken combinatie van bloem, eieren, melk en een snufje zout, belegd met jam, suiker, kaas en spek, stroop, appeltjes en eigenlijk alles wat je lekker vindt. Soms hartig, maar meestal zoet. Uit andere landen ken je pannenkoeken als crêpe in Frankrijk, wrap in Mexico, blini’s in Rusland, roti-plaat in Suriname en de Bánh xèo in Vietnam. Volgens voedselhistorici kenden we pannenkoeken al in de Romeinse tijd en waarschijnlijk zelfs al in de steentijd.

Hugo Kennis

Ingredienten

4
Personen

Basis recept

  • 250 g bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 snufje zout

Beleg

  • spek
  • kaas

Bereidingswijze

Totale tijd: 15 minuten

Stap 1

Schep de bloem in een kom en maak een kuiltje in de bloem.

Stap 2

Schenk een beetje melk in het kuiltje en voeg de eieren toe en roer dit met een garde tot een glad mengsel en voeg vervolgens de rest van de melk toe.

Stap 3

Breng op smaak met een snufje zout.

Stap 4

Verwarm een pan en bak het spek knapperig.

Stap 5

Voeg hier een pollepel beslag aan toe en beweeg de pan zodat de hele bodem bedekt is.

Stap 6

Maak na circa 2 minuten de kantjes los en draai de pannenkoek om. Strooi er kaas naar smaak overheen en bak ook deze kant circa 2 minuten.
 

Pannenkoeken serveren


Pannenkoeken kun je natuurlijk ook serveren zonder spek en kaas. Kies wat je zelf het lekkerst vindt. Wil je de pannenkoeken extra luchtig serveren, voeg dan een theelepel bakpoeder aan het beslag toe.

Variatie

Pannenkoeken kun je natuurlijk maken naar het bovenstaande recept, maar je kunt er ook de nodige variatie in gooien. Opties te over. Hieronder verzamelden we de beste opties. 
>> Gember-kokospannenkoeken met banaan
>> Bananenpannenkoeken
>> Volkoren pannenkoeken met pittige kip
>> Smikkelpannenkoeken (in 3 varianten)
>> Pastinaakpannenkoeken met appel-cranberrycompote
>> Zalmpannenkoeken met oosterse dressing
>> Pannenkoeken-clubsandwich
>> Rood fruit pannenkoekentaart
>> Pannenkoeken met romige spinazie 
>> Pannenkoeken met dulce de leche en havermoutkoekjes (Argentinië)
>> Hartige pompoenpannenkoeken
>> Pannenkoeken met groentegezichtje
>> Hartige en zoete pannenkoeken
>> Pannenkoeken gevuld met waterkers en geitenkaas
>> Hartige pannenkoekentaart met vitamineshake

Bekijk hier alle tips van Andy.

Geef je waardering

1191
Pannenkoeken