De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

havermout-pannenkoeken

Schuif met havermout pannenkoeken een gezonde, snelle en vooral hele lekkere maaltijd op tafel. Maak de lekkerste havermout pannenkoeken met 24Kitchen.

40 MIN
Havermout pannenkoeken

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

Bak met Miljuschka

Havermout-pannenkoeken zijn met de snelheid van het licht gestegen in populariteit. Dat is ook helemaal niet zo gek als je je bedenkt dat dit ervoor zorgt dat je je lievelingsmaal kunt eten, je tegelijkertijd aan je voedingsstoffen komt en je favo eten ineens verantwoord en wel als ontbijt kunt opdienen. Met de hele gezondheidshype heeft de havermout-pannenkoek publiek voor zich gewonnen omdat de reguliere (minder gezonde) pannenkoek op deze manier ineens meer voedingsstoffen te bieden heeft. Een handje blauwe bessen erover en de cirkel is rond.

Bereidingswijze

Stap 1:

Splits de eieren en klop de eiwitten met behulp van een mixer (of keukenmachine) stijf.

Stap 2:

Meng de havermout met het bakpoeder, het zout, de melk en het eigeel. Spatel het eiwit en de helft van de bessen erdoorheen.

Stap 3:

Smelt een beetje kokosolie in een antiaanbakpan en schep 3 lepels beslag in de pan (maak de drie pannenkoekjes zo rond mogelijk).

Stap 4:

Bak de pancakes 2-3 minuten aan beide kanten. Herhaal dit met de rest van het beslag.

Havermout-pannenkoeken serveren

Serveer de pancakes met de overige bessen, leg er plakjes banaan op en lepel er Griekse yoghurt en maple syrup over.

Variaties

Vind je het wel wat, die voedzamere versies van pannenkoeken? Maak dan ook eens gember-kokospannenkoeken met banaan en blauwe bessen

Havermout-pannenkoeken

Om havermout-pannenkoeken nog gezonder te maken kun je eindeloos variëren. Neem de havermout-banaan-pannenkoeken voor de extra toevoeging van fruit. Of juist havermout-pannenkoeken zonder banaan om de reguliere pannenkoek zo gezond mogelijk na te bootsen. Want soms zit je in een vicieuze cirkel van minder gezond eten waar je eigenlijk niet uit wil. Daarom zijn gezonde alternatieven voor je favoriete - net iets te calorierijke - comfortfood een uitvinding om de boel weer een beetje op de rit te krijgen. En vergeet niet dat havermout ook nog eens meer crunch aan je pannenkoeken geeft.

Havermout-banaan-pannenkoeken

Veel bananen-pannenkoeken worden gemaakt met de toevoeging van een schep havermout, om de voedingswaarden en hoeveelheid vezels hoog en de gezondheid daarmee op peil te houden. In feite zijn veel bananen-pannenkoeken dus gewoon havermout-banaan-pannenkoeken. Supermakkelijk te maken, extreem snel en nog voedzaam ook. Oh en niet te vergeten: het vult als een baksteen. Door de toevoeging van banaan worden de havermout-pannenkoeken niet alleen rijker aan fruit en vitaminen, maar ook meteen een stuk dikker. Zo lijken ze meer op de American pancakes. 

Maar er bestaan natuurlijk ook genoeg opties van havermout-pannenkoeken zonder banaan. Hoewel een aftopping met fruit altijd een goed idee is.

Tips voor de beste havermout-pannenkoeken

Ondanks dat havermout-pannenkoeken niet moeilijk zijn om te maken, kun je natuurlijk alleen met de beste tips de lekkerste uit de pan te flippen. Wil je van die mooie fluffy pannenkoeken? Zorg dan dat je opgeklopt eiwit en bakpoeder gebruikt voor de luchtigheid. Baking soda mag ook, want dat doet ook de truc. Let wel op dat je alle mengsels door elkaar lepelt en niet mengt met bijvoorbeeld een mixer, want dan sla je alle luchtigheid er weer uit. Houd er met het bakken rekening mee dat er bakpoeder aan het beslag is toegevoegd. De pannenkoeken zullen groeien. Zowel in hoogte - like a real American pancake - maar ook in de breedte. 

Voor havermout-pannenkoeken kun je het best havermeel gebruiken in plaats van havermout. Een goedkope manier om aan havermeel te komen is door havermout tot poeder te malen met een staafmixer of keukenmachine. Het is niet erg als er nog een paar stukjes havermout in blijven zitten, dat geeft alleen maar een lekkere bite.

Nog een leuk weetje nu we het toch over die American pancake hebben: pannenkoeken komen helemaal niet uit Amerika. En ook niet uit Nederland, zoals velen denken. Ondanks dat elk land z’n eigen pannenkoek kent (de crêpe in Frankrijk, de banh xeo in Vietnam, tortilla in Mexico…) zou de pannenkoek van oorsprong uit China komen. Whut?! Hoewel zo’n weetje natuurlijk helemaal geen invloed op de smaak zal hebben. Het volgen van onderstaande recepten dan weer wel.

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker