Havermout-pannenkoeken
Om havermout-pannenkoeken nog gezonder te maken kun je eindeloos variëren. Neem de havermout-banaan-pannenkoeken voor de extra toevoeging van fruit. Of juist havermout-pannenkoeken zonder banaan om de reguliere pannenkoek zo gezond mogelijk na te bootsen. Want soms zit je in een vicieuze cirkel van minder gezond eten waar je eigenlijk niet uit wil. Daarom zijn gezonde alternatieven voor je favoriete - net iets te calorierijke - comfortfood een uitvinding om de boel weer een beetje op de rit te krijgen. En vergeet niet dat havermout ook nog eens meer crunch aan je pannenkoeken geeft.
Havermout-banaan-pannenkoeken
Veel bananen-pannenkoeken worden gemaakt met de toevoeging van een schep havermout, om de voedingswaarden en hoeveelheid vezels hoog en de gezondheid daarmee op peil te houden. In feite zijn veel bananen-pannenkoeken dus gewoon havermout-banaan-pannenkoeken. Supermakkelijk te maken, extreem snel en nog voedzaam ook. Oh en niet te vergeten: het vult als een baksteen. Door de toevoeging van banaan worden de havermout-pannenkoeken niet alleen rijker aan fruit en vitaminen, maar ook meteen een stuk dikker. Zo lijken ze meer op de American pancakes.
Maar er bestaan natuurlijk ook genoeg opties van havermout-pannenkoeken zonder banaan. Hoewel een aftopping met fruit altijd een goed idee is.
Tips voor de beste havermout-pannenkoeken
Ondanks dat havermout-pannenkoeken niet moeilijk zijn om te maken, kun je natuurlijk alleen met de beste tips de lekkerste uit de pan te flippen. Wil je van die mooie fluffy pannenkoeken? Zorg dan dat je opgeklopt eiwit en bakpoeder gebruikt voor de luchtigheid. Baking soda mag ook, want dat doet ook de truc. Let wel op dat je alle mengsels door elkaar lepelt en niet mengt met bijvoorbeeld een mixer, want dan sla je alle luchtigheid er weer uit. Houd er met het bakken rekening mee dat er bakpoeder aan het beslag is toegevoegd. De pannenkoeken zullen groeien. Zowel in hoogte - like a real American pancake - maar ook in de breedte.
Voor havermout-pannenkoeken kun je het best havermeel gebruiken in plaats van havermout. Een goedkope manier om aan havermeel te komen is door havermout tot poeder te malen met een staafmixer of keukenmachine. Het is niet erg als er nog een paar stukjes havermout in blijven zitten, dat geeft alleen maar een lekkere bite.
Nog een leuk weetje nu we het toch over die American pancake hebben: pannenkoeken komen helemaal niet uit Amerika. En ook niet uit Nederland, zoals velen denken. Ondanks dat elk land z’n eigen pannenkoek kent (de crêpe in Frankrijk, de banh xeo in Vietnam, tortilla in Mexico…) zou de pannenkoek van oorsprong uit China komen. Whut?! Hoewel zo’n weetje natuurlijk helemaal geen invloed op de smaak zal hebben. Het volgen van onderstaande recepten dan weer wel.
Facebook opmerkingen