De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

American pancakes recept

Fan van American pancakes? Probeer ze dan eens zelf te maken. Maak het originele American Pancakes recept van Rudolph op 24Kitchen. En maak ze luchtig met deze simpele truc.

15 MIN
American Pancakes

American pancakes zijn niet te vergelijken met Hollandse pannenkoeken zoals je oma ze omflipte. American pancakes zijn dikker en luchtiger, waar de Nederlandse groter en dunner zijn. American pancakes zijn eerder te vergelijken met kleinere pannenkoeken als ‘drie in de pan’, maar staan net zo ver weg van poffertjes als van de Hollandse pannenkoek. Maar wie denkt dat de Nederlanders ook de bedenker zijn van de American Pancakes zit ernaast. 

Rudolph van Veen

Bereidingswijze

Stap 1:

Schenk de karnemelk in een kom. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.

Stap 2 :

Meng het vanillemerg, bloem, bakpoeder, zout en 2 el suiker met de karnemelk. Roer de eieren door het beslag.

Stap 3:

Verhit olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak van het beslag kleine pancakes.

Stap 4:

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in vieren. Klop de slagroom met de overige suiker luchtig.

American pancakes serveren

Verdeel de aardbeien en de slagroom over de stapel pancakes en bestrooi met poedersuiker.

American pancakes variaties

Heb je na dit recept de smaak te pakken, maak dan ook eens American pancakes met witte chocoladeganache en rood fruitcompote of maak zelfs een heel American breakfast. Liever plantaardig? Maak dan de vegan American pancakes

Dit recept komt uit de aflevering over Las Vegas van het programma The Taste of Life Travel.

Wat is er zo Amerikaans aan American Pancakes?

Het is verleidelijk om te denken dat de American Pancake is afgekeken bij de Hollandse pannenkoek. Maar voor de geschiedenis van de American Pancake moeten we wel terug naar de geschiedenis van de pannenkoek in het algemeen. En die gaat heel ver terug. Zeker meer dan 5.000 jaar. De oudste menselijke mummie (Otzi) zou ze al gegeten hebben. Het zou zelfs z’n laatst maal zijn geweest.

Zoals veel delen van de wereld hun eigen pannenkoeken hebben, zouden ook de Indianen hun eigen pancakes al hebben gebakken, waarvan het logischer zou zijn als de American pancakes daar hun oorsprong zouden vinden. Die American Pancake van de Indianen zou Nokehick heten. Of die toen ook al vooral als ontbijt werd gegeten, zoals de American Pancakes tegenwoordig, is ons niet bekend.

Later, in 1796 verscheen het kookboek American Cookery, naar het schijnt het eerste Amerikaanse kookboek. Hierin stonden ook twee American Pancakes recepten. Of eigenlijk de voorgangers van de American pancake: de Johnny Cake en de Hoecake. Die laatste werd rond 1750 populair en had z’n naam te danken aan de Hoe blades (een soort platte schep), waarop ze gebakken werden. In die tijd smulde Thomas Jefferson van de pancakes van weleer, die in die tijd al zwaarder waren en bereid werden met rijsmiddel.

Zo bak je de beste American pancakes

Dat de American pancake echt een ander soort pannenkoek is dan de Nederlandse, bewijst zich alleen al door de ingrediënten: geen melk maar karnemelk en geen bloem, maar zelfrijzend bakmeel of bloem met bakpoeder. Dat verklaart meteen de dikte en de luchtigheid van de pancakes. Dat ze dikker zijn merk je al meteen aan het beslag, dat is ook dikker. En dat ze zo luchtig zijn zie je meteen als je het beslag in de pan schenkt, dan rijzen de American pancakes meteen en zie je al snel grote luchtbellen ontstaan. Dat is een goed teken, want dan doet het bakpoeder z’n werk. Zo’n mooie egaal bruine tint  krijg je als je de American pancakes rustig bakt.

In The Taste of Life Travel maakt Rudolph van Veen culinaire ontdekkingsreizen. Rudolph neemt je mee naar prachtige plekken over de hele wereld, zoals Florence, New York, Malta, Stockholm en ons eigen Nederland. Op zijn reizen laat hij zich inspireren door lokale gebruiken en culinaire geheimen en creëert hij eigen variaties op deze wereldgerechten, zodat jij ze kunt bereiden in je eigen keuken. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker