Wat is er zo Amerikaans aan American Pancakes?
Het is verleidelijk om te denken dat de American Pancake is afgekeken bij de Hollandse pannenkoek. Maar voor de geschiedenis van de American Pancake moeten we wel terug naar de geschiedenis van de pannenkoek in het algemeen. En die gaat heel ver terug. Zeker meer dan 5.000 jaar. De oudste menselijke mummie (Otzi) zou ze al gegeten hebben. Het zou zelfs z’n laatst maal zijn geweest.
Zoals veel delen van de wereld hun eigen pannenkoeken hebben, zouden ook de Indianen hun eigen pancakes al hebben gebakken, waarvan het logischer zou zijn als de American pancakes daar hun oorsprong zouden vinden. Die American Pancake van de Indianen zou Nokehick heten. Of die toen ook al vooral als ontbijt werd gegeten, zoals de American Pancakes tegenwoordig, is ons niet bekend.
Later, in 1796 verscheen het kookboek American Cookery, naar het schijnt het eerste Amerikaanse kookboek. Hierin stonden ook twee American Pancakes recepten. Of eigenlijk de voorgangers van de American pancake: de Johnny Cake en de Hoecake. Die laatste werd rond 1750 populair en had z’n naam te danken aan de Hoe blades (een soort platte schep), waarop ze gebakken werden. In die tijd smulde Thomas Jefferson van de pancakes van weleer, die in die tijd al zwaarder waren en bereid werden met rijsmiddel.
Zo bak je de beste American pancakes
Dat de American pancake echt een ander soort pannenkoek is dan de Nederlandse, bewijst zich alleen al door de ingrediënten: geen melk maar karnemelk en geen bloem, maar zelfrijzend bakmeel of bloem met bakpoeder. Dat verklaart meteen de dikte en de luchtigheid van de pancakes. Dat ze dikker zijn merk je al meteen aan het beslag, dat is ook dikker. En dat ze zo luchtig zijn zie je meteen als je het beslag in de pan schenkt, dan rijzen de American pancakes meteen en zie je al snel grote luchtbellen ontstaan. Dat is een goed teken, want dan doet het bakpoeder z’n werk. Zo’n mooie egaal bruine tint krijg je als je de American pancakes rustig bakt.
Laat hier je reactie achter