De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Saté lilit

Liefhebbers van de Indonesische keuken zijn sowieso bekend met dit populaire spiesje. En zo maak je 'm van de gourmet.

35 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
Saté lilit

Een recept van

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk

Liefhebbers van de Indonesische keuken zijn sowieso bekend met dit populaire spiesje. En omdat wij er zelf ook zo dol op zijn leek het ons een uitstekend idee om het op de gourmetplaat te leggen.

Bereidingswijze

  1. Maak, voor de boemboe, de peper schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd fijn. Schil en snijd de kurkuma en gember fijn. Pel en snijd de knoflook fijn. Haal de buitenste bladeren van 1 serehstengel en snijd het zachtere witte binnenste ragfijn. Doe alles over in een vijzel, voeg de goela djawa en een snuf zout toe en maal fijn.
  2. Snijd de vis en garnalen grof en maal, door kort te pulsen, tot gehakt (maal niet te lang).
  3. Doe over in een kom en meng de boemboe en de kokos erdoor.
  4. Was en snijd de overige serehstengels doormidden, zodat je 8 korte spiesen hebt. Kneed het gehakt eromheen, houd een stukje vrij om de saté beet te kunnen pakken.
  5. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  6. Maak, voor de roedjak manis, de peper schoon, verwijder de zaadlijst en snijd de peper ragfijn. Meng de peper met de asem, goela djawa, trasi, een snuf zout, ketjap en 2 el water.
  7. Snijd de (ongeschilde) appels en peren in plakjes.
  8. Snijd de komkommers in plakjes. Rangschik op een schaal en schenk de saus eroverheen.

Aan tafel:

  1. Verhit olie op de gourmetplaat en bak de saté lilit rondom goudbruin en gaar. Eet met de roedjak manis.

TIP VAN JET

  • Ipv rode peper (een lombok) kan je ook rawits nemen. 2-3 stuks is genoeg.

Meer gourmet-inspiratie? Bekijk snel al onze verrassende gourmet-recepten > 

Maak jij net zo'n lekker (al dan niet beter) gourmet-gerecht? Dan maak jij misschien wel kans op €5000! Stuur hier jouw gourmetpannetje in > 

In Nederland worden rond de feestdagen volop de gourmetpannen aangezet. In de Gourmet Specials schuift Jet van Nieuwkerk iedere aflevering aan bij de gourmettafel van een nieuwe familie. Daar maakt ze kennis met het gezin en hun gourmettradities. Ook duikt onze chef samen met één iemand van de familie de keuken in om de rest van het gezin en de kijker te inspireren met verrassende nieuwe gourmetgerechten. Nieuwsgierig naar de recepten? Die vind je natuurlijk bij ons op de website. 

Miniatuur

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.