
Gourmet-recepten

Gourmetten: gezellig met z'n allen aan tafel bakken! Zoek je ideeën om jouw gourmet-avond nóg feestelijker te maken? 24Kitchen heeft voor jou de beste gourmet-recepten op een rij gezet. En de nodige tips verzameld (van vega-opties en kindergerechten tot sauzen en bijgerechten).
Gourmet komt van het Franse woord ‘gourmand’ wat ‘grote eter’ of ‘lekkerbek' betekent. De trend zelf is overgewaaid vanuit Azië, waar het heel normaal is om met een groep mensen in kleine pannetjes je eigen gerechtje klaar te maken. Waarom gourmetten in Nederland zo’n hit is tijdens de feestdagen? Er staat altijd wel iets op tafel wat je lekker vindt én kinderen vinden het leuk. Bovendien kan iedereen lekker lang aan tafel blijven zitten. Wel zo gezellig!
Tips: gourmetten met rauw vlees en rauwe vis
Traditiegetrouw is de gourmetschotel goed gevuld met vlees. Anno nu zien we ook steed meer vis én vegetarische opties op tafel (scroll voor de vegetarische gourmet-ideeën wat verder naar beneden).
Hoe ga je voedsel-veilig en hygiënisch te werk? Een paar tips:
- Leg kip, vlees en vis op aparte schalen.
- Zet niet alles tegelijk op tafel, maar vul halverwege bij vanuit de koelkast.
- Bederf zoveel mogelijk vermijden? Eet rauw vlees en vis binnen twee uur op nadat het uit de koeling is.
- Houd rauw en gaar vlees apart. Dit geldt ook voor vis. Gebruik een aparte vork om het vlees (of de vis) op de plaat te leggen.
- Zorg ervoor dat je (gemalen) vleessoorten als hamburger en gehakt goed doorbakt en schroei vlees dat medium gebakken het lekkerst is, snel dicht.
- Let erop dat kip altijd gaar is, snijd het voor de zekerheid door.
- Vis is lekker snel klaar. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.
Gourmetschotel met vis
Wie meer wil dan alleen vlees (en kip) op tafel, kan het gourmetmenu aanvullen met vis. Zoals hierboven al vermeld is vis lekker snel klaar. Let wel op dat je de vis apart van het vlees serveert én klaar maakt (zie ook hierboven).
Welke vis doet het goed op het gourmetstel?
Kies voor stevige soorten zodat de niet uit elkaar valt. Denk bijvoorbeeld aan gamba's, kabeljauw (of een andere witvis) of zalm. De echte creatieveling maakt van de zalm met pakketje met wat aluminiumfolie en verder groenten en kruiden.
Vega-gourmet
Nog een hit op de grill: vegetarische opties. Leuk als aanvulling op al het vleesgeweld. Óf om een volledige vegetarische gourmet mee samen te stellen. Een aantal leuke vega-ideeën:
- vegetarische kipstukjes
- gemarineerde tofureepjes
- falafel- of groenteballetjes
- bonen-burgertjes
- champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen
- gebakken kaas, zoals een stukje camembert.
Je ziet: de keuze voor een vegetarische gourmet is reuze!
Gourmetten met kinderen
Ook voor kinderen is gourmetten één groot feest. Wie vond het vroeger niet leuk om zelf alleen dat klaar te maken wat je het aller-aller-lekkerste vond. Precies. Een gegarandeerde hit op de plaat zijn alle gebruikelijke favorieten, maar dan in het mini:
- pannenkoeken
- tosti
- pizza's
- geklutst ei.
Zelfs toetjes van gebakken fruit met ijs en koek en cake, kun je zelf maken op het gourmetstel.
Wat serveer je erbij?
Naast het vlees, de vis en eventuele vega-opties is het lekker om bijvoorbeeld een frisse salade te serveren. Denk ook aan een vastkokende, voorgegaarde aardappel; lekker om in plakjes te snijden en even op te bakken in een gourmetpannetje. Wat glaasjes of een schaal crudité kunnen dienst doen als gezonde knabbel-snack tijdens het wachten tot het vlees gaar is én het staat meteen lekker kleurrijk op tafel.
En natuurlijk is een Hollandse gourmet-avond niet compleet zonder saus!
De top 5 sauzen voor bij het gourmetten
- Knoflooksaus: het lekkerst met vlees en vis
- Cocktailsaus: het lekkerst met vlees en vis
- Satésaus: het lekkerst met vlees
- Mayonaise: het lekkerst met aardappel
- Barbecuesaus: het lekkerst met vlees
Wat is beter? Gourmetten met olie of boter?
Dat maakt niet zo heel veel uit, zolang je de bakplaat en het pannetje invet. Niemand wil aangekoekte en verbrande vleesresten als de avond nog maar net begonnen is. Gebruik je olie? Kies dan voor gewone of milde olijfolie. De smaak van extra vierge olijfolie gaat bij verhitting verloren en dat is zonde.
Let op: bij olie is er meer kans op spetter gevaar.
Hoe kom je van de stank af?
Een nadeel van gourmetten is de vettige lucht die blijft hangen in je huis. Maar maak je geen zorgen met deze tips is het binnen no time weg:
- Zet na het gourmetten wat kleine schaaltjes met spiritus neer.
- Of plaats een hittebestendig kommetje met azijn boven een waxinelichtje.
- Ook koffiebonen neutraliseren geurtjes. Laat wat koffie op een laag pitje verdampen.
Laatste tip: zo maak je de gourmetplaat schoon
De gourmetplaat ziet er na een avondje gezelligheid toch wel een beetje uit als een slagveld. Kun je de plaat losmaken (als ie is afgekoeld!), leg ’m dan een nachtje omgekeerd buiten in het gras. Of stop de afgekoelde plaat in een plastic zak met een scheutje ammoniak en zet daarna buiten. De volgende dag poets je 'm eenvoudig blinkend schoon, met alleen wat warm water en een zacht sponsje.
Gourmet-recepten