Nederlanders en Belgen hebben friet, Italianen hebben polenta. Tot pap gekookt maïsmeel, dat naarmate je langer kookt een vastere substantie krijgt. Als je dus maar lang genoeg kookt kun je daar vanzelf friet van snijden. Een Italiaanse lekkernij in Hollandse friet-vorm. 

Jet van Nieuwkerk

Ingredienten

8
Personen

Polentafrietjes

  • 2 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • 300 ml volle melk
  • 300 ml water
  • 100 g polenta
  • 25 g roomboter
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • peper

Rodepestodip

  • 1 teentje knoflook
  • 50 g cashewnoten
  • 35 g Pecorino
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 130 g halfgedroogde tomaten
  • 1/4 tl gedroogde chilivlokken
  • 1 el witte balsamico azijn
  • 75 ml olijfolie
  • peper & zout

Koolsla

  • 200 g groene kool
  • 2 el kappertjes
  • 2 el witte balsamico azijn
  • 3 el olijfolie
  • peper & zout

Extra nodig

  • rasp
  • Rechthoekige ovenschaal
  • diepe glazen kom
  • gourmetstel

Bereidingswijze

Totale tijd: 50 minuten

Bereiding:

  1. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Laat hierin de knoflook een paar minuten fruiten.
  2. Blus af met de melk en het water en breng aan de kook. Voeg al roerend met een garde de polenta toe. Draai het vuur laag en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer regelmatig.
  3. Rasp, als de polenta klaar is, de Parmezaanse kaas erboven. Roer de roomboter erdoor en breng op smaak met peper. Doe het mengsel over in de met bakpapier beklede schaal. Strijk glad met een spatel en laat helemaal afkoelen in de koelkast.
  4. Maak ondertussen de rodepestodip: Pel en snijd de knoflook grof. Hak de cashewnoten grof. Hak de kaas in stukjes. Vijzel het venkelzaad ietsje fijner. Doe tomaten met de cashewnoten, knoflook, kaas, chilivlokken, venkelzaad, azijn en helft van de olie in de kom van de staafmixer en pureer. Leng aan met meer olie, zodat je een smeuïg dik vloeibaar mengsel krijgt. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Snijd de kool fijn. Meng met de kappertjes en maak aan met de azijn, olijfolie, zout en peper. Doe over op een schaal.
  6. Snijd de afgekoelde polenta in staafjes (frieten) en presenteer ze op een schaal. Zet er een flesje olie bij om in te bakken. Doe de pestodip in een kommetje of glazen potje. Zet alles op de gourmettafel.

Aan tafel:

  1. Bak de polenta op het gourmetstel in een scheutje olie goudbruin. Eet met de pestodip en koolsla.

TIPS JET

  • Je kan evt. een smaak aan de polentafrietjes toevoegen, bv gedroogde oregano, tijm, rozemarijn of salie.
  • Je kan voor de pesto ook Parmezaanse kaas nemen in plaats van Pecorino.

Meer gourmet-inspiratie? Bekijk snel al onze verrassende gourmet-recepten > 

Maak jij net zo'n lekker (al dan niet beter) gourmet-gerecht? Dan maak jij misschien wel kans op €5000! Stuur hier jouw gourmetpannetje in > 

Geef je waardering

30
Polentafriet
Polentafriet