De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Polentafrietjes met rodepestodip

Nederlanders en Belgen hebben friet, Italianen hebben polenta. Een tot pap gekookt maïsmeel, dat naarmate je langer kookt vaster wordt van substantie. En als je dus maar lang genoeg kookt kun je daar vanzelf friet van maken. Een Italiaanse lekkernij in Neerlandse vorm. 

50 MIN
Polentafriet

Nederlanders en Belgen hebben friet, Italianen hebben polenta. Tot pap gekookt maïsmeel, dat naarmate je langer kookt een vastere substantie krijgt. Als je dus maar lang genoeg kookt kun je daar vanzelf friet van snijden. Een Italiaanse lekkernij in Hollandse friet-vorm. 

Jet van Nieuwkerk

Bereidingswijze

Bereiding:

  1. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Laat hierin de knoflook een paar minuten fruiten.
  2. Blus af met de melk en het water en breng aan de kook. Voeg al roerend met een garde de polenta toe. Draai het vuur laag en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer regelmatig.
  3. Rasp, als de polenta klaar is, de Parmezaanse kaas erboven. Roer de roomboter erdoor en breng op smaak met peper. Doe het mengsel over in de met bakpapier beklede schaal. Strijk glad met een spatel en laat helemaal afkoelen in de koelkast.
  4. Maak ondertussen de rodepestodip: Pel en snijd de knoflook grof. Hak de cashewnoten grof. Hak de kaas in stukjes. Vijzel het venkelzaad ietsje fijner. Doe tomaten met de cashewnoten, knoflook, kaas, chilivlokken, venkelzaad, azijn en helft van de olie in de kom van de staafmixer en pureer. Leng aan met meer olie, zodat je een smeuïg dik vloeibaar mengsel krijgt. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Snijd de kool fijn. Meng met de kappertjes en maak aan met de azijn, olijfolie, zout en peper. Doe over op een schaal.
  6. Snijd de afgekoelde polenta in staafjes (frieten) en presenteer ze op een schaal. Zet er een flesje olie bij om in te bakken. Doe de pestodip in een kommetje of glazen potje. Zet alles op de gourmettafel.

Aan tafel:

  1. Bak de polenta op het gourmetstel in een scheutje olie goudbruin. Eet met de pestodip en koolsla.

TIPS JET

  • Je kan evt. een smaak aan de polentafrietjes toevoegen, bv gedroogde oregano, tijm, rozemarijn of salie.
  • Je kan voor de pesto ook Parmezaanse kaas nemen in plaats van Pecorino.

Meer gourmet-inspiratie? Bekijk snel al onze verrassende gourmet-recepten > 

Maak jij net zo'n lekker (al dan niet beter) gourmet-gerecht? Dan maak jij misschien wel kans op €5000! Stuur hier jouw gourmetpannetje in > 

In Nederland worden rond de feestdagen volop de gourmetpannen aangezet. In de Gourmet Specials schuift Jet van Nieuwkerk iedere aflevering aan bij de gourmettafel van een nieuwe familie. Daar maakt ze kennis met het gezin en hun gourmettradities. Ook duikt onze chef samen met één iemand van de familie de keuken in om de rest van het gezin en de kijker te inspireren met verrassende nieuwe gourmetgerechten. Nieuwsgierig naar de recepten? Die vind je natuurlijk bij ons op de website. 

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker