Saoto zou je kunnen kennen als die overheerlijke Surinaamse kippensoep. In de basis is zijn die soep en deze saté dan ook hetzelfde. De soep wordt gemaakt van een boemboe, wat niet meer betekent dan 'kruidenmengsel'. Neem die boemboe van de soep, voeg wat sojasaus en olie toe en je hebt een fantastische marinade voor saté. 

Jet van Nieuwkerk

Ingredienten

8
Personen

Saté

  • 2 cm verse gember
  • 2 cm laos
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 2 salamblaadjes
  • 1 tl sambal
  • 3 el zoute sojasaus
  • 2 el neutrale olie
  • 300 g kippendijfilet

Garnituur

  • 4 eieren
  • 100 g taugé
  • 200 g eiermie
  • neutrale olie
  • 1 bosje bladselderij
  • zoute sojasaus
  • Surinaamse sambal naar smaak

Extra nodig

  • Rasp
  • satéprikkers

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 30 minuten

Bereiding

  1. Schil en rasp de gember en laos boven een kom. Pel en rasp de knoflook en sjalotjes boven de kom. Snijd de salamblaadjes fijn en voeg toe aan de kom. Voeg de sambal, sojasaus en olie toe. Meng.
  2. Snijd de kippendijfilet in repen en schep door de marinade. Dek af en zet 2-3 uur in de koelkast.
  3. Leg de satéprikkers in een bak water.
  4. Kook ondertussen de eieren hard in circa 8 minuten. Laat schrikken onder koud water, pel en halveer ze.
  5. Breng water in een pan aan de kook en blancheer de taugé 10 seconden. Laat uitlekken.
  6. Bereid de eiermie volgens de gebruiksaanwijzing. Meng er een scheutje olie door. Snijd de bladselderij. Rijg de kip aan de satéprikkers. Presenteer alles in of op schalen.

Aan tafel:

  1. Zet alles op tafel. Rooster de saté rondom gaar. Bak de mie in de pannetjes en breng op smaak met sojasaus. Eet de saté en mie met de taugé, bladselderij en sambal naar smaak.

Meer gourmet-inspiratie? Bekijk snel al onze verrassende gourmet-recepten > 

Maak jij net zo'n lekker (al dan niet beter) gourmet-gerecht? Dan maak jij misschien wel kans op €5000! Stuur hier jouw gourmetpannetje in > 

Geef je waardering

20
Saoto-saté
Saoto-saté