De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

hollandse gehaktballen met boerenkoolchips

Gehaktballen en hutspot van de gourmet en is een verrassend gerecht dat je echt eens moet proberen.

40 min kooktijd
Hollandse gehaktballen met boerenkoolchips

Een recept van

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk

Bij gourmetten denken we al snel (vega)hamburger in een pannetje. Maar wij gaan daar verandering in brengen en jou inspireren met onze gourmet specials. Gourmet-recepten waarmee je jouw tafelgasten mee kunt verrassen. Wat dacht je van deze mini-AVG?

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 2. Schil en halveer de aardappels. Pel en snipper de uien fijn. Doe de aardappels en uien in een pan, vul met water tot ze onderstaan. Voeg een flinke snuf zout toe en breng aan de kook.
 3. Snijd ondertussen de winterpenen in blokjes. Voeg ze na 10 minuten koken bij de aardappels en uien en kook nog 10 minuten. Giet af, laat even uitdampen en stamp tot een grove hutspot met een pureestamper. Schep de crème fraîche erdoor.
 4. Pel en snijd de sjalot ragfijn. Hak de peterselie fijn. Rasp de kaas.
 5. Meng het gehakt met de sjalot, peterselie, mosterd, kaas, zout, peper en fijngemaakte beschuiten.
 6. Maak kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
 7. Scheur de boerenkoolbladeren van de nerf af in kleinere ongeveer gelijke stukken. Was en droog ze in de slacentrifuge.
 8. Meng in een kom de boerenkool, olie, kerriepoeder en zout door elkaar. Verdeel over twee met bakpapier beklede bakplaten. Spreid goed uit. Bak de chips in de oven in 6-7 minuten krokant. Houd goed in de gaten dat de blaadjes niet verbranden. Schep evt. een keer om tijdens het bakken.
 9. Doe de extra mosterd in een kommetje. Leg de gehaktballen op een schaal of bord, doe de hutspot en de boerenkoolchips in schalen.

Aan tafel:

 1. Zet alles op tafel. Bak in een scheutje olie of boter op de plaat de gehaktballetjes gaar. Bak de hutspot in een pannetje in een klontje boter. Eet met de boerenkoolchips en evt. extra mosterd erbij.

Tips van Jet:

 • In plaats van beschuit kan je ook oud witbrood nemen, maal dit dan fijn.
 • Zorg ervoor dat je de kool goed uitspreidt over de bakplaat, zodat het goed krokant kan bakken.
 • De boerenkoolchips kan je kruiden met een kerriemengsel of ras el hanout of welke smaak je maar wilt.

Meer gourmet-inspiratie? Bekijk snel al onze verrassende gourmet-recepten > 

Maak jij net zo'n lekker (al dan niet beter) gourmet-gerecht? Dan maak jij misschien wel kans op €5000! Stuur hier jouw gourmetpannetje in > 

In Nederland worden rond de feestdagen volop de gourmetpannen aangezet. In de Gourmet Specials schuift Jet van Nieuwkerk iedere aflevering aan bij de gourmettafel van een nieuwe familie. Daar maakt ze kennis met het gezin en hun gourmettradities. Ook duikt onze chef samen met één iemand van de familie de keuken in om de rest van het gezin en de kijker te inspireren met verrassende nieuwe gourmetgerechten. Nieuwsgierig naar de recepten? Die vind je natuurlijk bij ons op de website. 

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker