De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

zalmburgers met tabascomayonaise

Hamburgers is het meestgegeten fastfood ter wereld. Maar wist je dat je van vis - en zalm in het bijzonder - ook fantastisch lekkere burgers kunt maken? Heerlijk in combinatie met wat mayonaise. Of tabascomayonaise, nog beter.

40 min kooktijd
Zalmburgers

Een recept van

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk

Hamburgers is het meestgegeten fastfood ter wereld. Maar wist je dat je van vis - en zalm in het bijzonder - ook fantastisch lekkere burgers kunt maken? Heerlijk in combinatie met wat mayonaise. Of tabascomayonaise, nog beter.w

Bereidingswijze

Bereiding:

 1. Begin met de biet: Verwarm in een pan de azijn met het water, de suiker en het zout tot de suiker en het zout zijn opgelost.
 2. Doe de biet in een schaal of pot en schenk het zoetzuur erop. Laat afkoelen en liefst minstens een paar uur intrekken.
 3. Snijd de zalmfilet in stukken.
 4. Snijd het wit van de bosuien fijn. Snijd het groen in schuine smalle ringen en doe in een kommetje.
 5. Maal in de kom van de keukenmachine de zalmstukken tot een grof gehakt. Voeg de fijngesneden bosui toe. Rasp de helft van de citroenschil erboven. Breng op smaak met zout en peper en maal nog even door.
 6. Doe de bloem in een diep bord. Vorm met bebloemde handen 8 kleine hamburgers van het zalmgehakt. Haal ze lichtjes door de bloem. Leg op een schaal, dek af en bewaar in de koelkast.
 7. Doe voor de mayonaise de eidooier met een snuf zout, de mosterd, citroensap en tabasco in een kom. Klop met een garde en voeg, al kloppend, langzaam druppelsgewijs de olie toe, zodat de saus gaat binden. Verdun de mayonaise evt. met een scheutje water. Doe over in een potje of kommetje.
 8. Doe de sla in een kom. Leg de broodjes in een mand of schaal. Doe de chips in een kom.

Aan tafel:

 1. Bak aan tafel op de plaat van het gourmetstel de zalmburgers in een scheutje olie 1½ tot 2 minuten per kant, zodat ze van binnen nog rosé zijn.
 2. Rooster ondertussen de gehalveerde broodjes op de plaat. Beleg de broodjes met veldsla, ingelegde biet, een zalmburger en een lepel tabascomayonaise. Top af met het bosui-groen. Eet met de chips erbij.

TIPS JET:

 • Zorg dat de zalm goed koud is, dat maalt het fijnst. Leg de stukken zalm evt. voor het malen een half uurtje in de diepvries.
 • Een kleine hoeveelheid mayo maak je het makkelijkst met de hand. Een grotere hoeveelheid werkt heel goed in de blender of met de staafmixer.
 • Kinderen aan tafel? Maak eerst een neutrale mayonaise en breng de helft ervan op smaak met tabasco. Geef de neutrale mayo aan de kinderen.
 • Extra gauw klaar zijn? Neem kant-en-klare mayonaise en voeg tabasco naar smaak toe.

Meer gourmet-inspiratie? Bekijk snel al onze verrassende gourmet-recepten > 

Maak jij net zo'n lekker (al dan niet beter) gourmet-gerecht? Dan maak jij misschien wel kans op €5000! Stuur hier jouw gourmetpannetje in > 

In Nederland worden rond de feestdagen volop de gourmetpannen aangezet. In de Gourmet Specials schuift Jet van Nieuwkerk iedere aflevering aan bij de gourmettafel van een nieuwe familie. Daar maakt ze kennis met het gezin en hun gourmettradities. Ook duikt onze chef samen met één iemand van de familie de keuken in om de rest van het gezin en de kijker te inspireren met verrassende nieuwe gourmetgerechten. Nieuwsgierig naar de recepten? Die vind je natuurlijk bij ons op de website. 

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker