De geschiedenis van spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara is een typisch Italiaans recept uit Lazio (de regio waarin Rome ligt) dat z’n herkomst zou vinden bij de armen. Bij de houthakkers/houtbranders die houtskool maakten (carbonari) om precies te zijn. Zij verzetten zwaar werk en aten vaak het bekende gerecht spaghetti carbonara om zichzelf kracht bij te zetten. De zwarte stipjes in de pasta zouden volgens deze theorie dan ook geen zwarte peper zijn, maar kleine vlokjes houtskool die op de saus zijn neergedaald.

Maar er is nog een theorie rondom de herkomst van spaghetti carbonara. Zo schrijft culinair schrijver Richard Hoskin in zijn boek Eggs in Cookery dat het logischer zou zijn dat carbonara is uitgevonden in 1944. Het zou het resultaat zijn van de Amerikaanse bezetting, waardoor het Italiaanse gerecht pasta asciutta in combinatie met de Amerikaanse voorliefde voor eipoeder en spek samensmolt tot spaghetti carbonara. Italiaanse koks bedachten het recept met de Amerikaanse ingrediënten om de buitenlandse troepen tevreden te stellen. Een restaurant met de naam 'Carbonara' zou van het recept z’n specialiteit hebben gemaakt. In dit geval zou de naam 'carbonara' z’n oorsprong niet vinden bij de makers van houtskool, maar bij restaurant Carbonara. Gerespecteerd Romeins journalist Livio Jannattoni onderstreepte die laatste versie over het ontstaan van spaghetti carbonara.

Estée Strooker

Ingredienten

4
Personen

Spaghetti Carbonara

  • 250 g pancetta of spek
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 4 eieren
  • 500 g spaghetti

Bereidingswijze

Totale tijd: 15 minuten

Stap 1

Splits de eieren.

Stap 2

Kook de spaghetti tot het beetgaar is.

Stap 3

Snijd de pancetta in dunne reepjes.

Stap 4

Bak de pancetta in circa 6 minuten krokant en zet daarna het vuur uit.

Stap 5

Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas.

Stap 6

Als de pancetta een beetje krokant is, doe je de spaghetti met een beetje van het kookvocht bij de pancetta.

Stap 7

Voeg ook de Parmezaanse kaas toe.

Stap 8

Giet een beetje kookvocht van de spaghetti over de kaas heen zodat het smelt. Dan draai je het vuur uit.

Stap 9

kluts de eidooiers kapot en doe ze bij de spaghetti.

Stap 10

Roer goed, zodat de eieren niet stollen, maar een romige saus worden.

Spaghetti carbonara serveren

Spaghetti carbonara kun je serveren met extra geraspte Parmezaanse kaas en pancetta of spek ter garnering. Maar vergeet ook de extra Parmezaanse kaas on the side niet, voor iedereen die extra kaas behoeft.

Variaties

Hoewel de Italianen zweren bij het bovengenoemde recept, zijn er verschillende variaties van Spaghetti carbonara (alla carbonara) mogelijk. De lekkerste variaties vind je hieronder.
>> Pasta carbonara con bistecca e tartuffo (pasta carbonara met biefstuk en truffel)
>> Pasta carbonara met een twist
>> Pasta carbonara met haricots verts
>> Spaghetti carbonara met groente en tomatensalade
>> Spaghetti carbonara met sperziebonensalade
>> Magere penne carbonara met yoghurt, spekjes, courgette, Parmezaan en citroenrasp
>> Saltimbocca spaghetti carbonara
>> Pasta carbonara met eend, gekaramelliseerde pecannoten en chocolade
>> Spaghetti carbonara met wildpluk pesto
>> Pasta con carbonara
>> Carbonara con melanzane (carbonara met aubergine)
>> Linguine met pompoencarbonara

Geef je waardering

7234
Spaghetti Carbonara