De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

gebakken kabeljauw recept

Kabeljauw bakken? De vis is het lekkerst met een goede marinade. Probeer het eens met chermoula, een mengsel van komijn en koriander.

40 min voorbereidingstijd
Gebakken kabeljauw met chermoula

Een recept van

Job en Perry

Miniatuurvoorbeeld

"Kabeljauw, de rat van de zee. Wij serveren dit krokant gebakken kabeljauw​recept met chermoula, een Noord-Afrikaanse marinade van komijn en koriander."

Bereidingswijze

Gebakken kabeljauw met aardappelpuree

  1. Snijd de aardappels voor de puree in stukken. Breng in water met zout aan de kook en laat in 15 minuten gaarkoken.

  2. Rooster al het komijnzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Doe over in een vijzel en maal fijn. Haal ⅓ van de komijn uit de vijzel en zet apart.

  3. Maak ondertussen de chermoula: Pel en snijd de knoflook grof. Snijd de peper overlangs open en snijd fijn. Doe de knoflook en peper in de vijzel met het komijnzaad en maal fijn.

  4. Snijd de koriander fijn en vijzel mee. Rasp de helft van de citroenschil en pers de citroen uit. Doe alles in de vijzel samen met de olie, breng op smaak met zout en peper.

  5. Verhit de olie in een koekenpan. Halveer de tomaten en rooster ze in de pan. Pel en en snijd de knoflook grof en voeg die na een minuut toe. Draai het vuur uit als de tomaten mooi bruin zijn, draai de tomaten om en bestrooi met zout en peper. 

  6. Snijd de kabeljauwfilets in moten. Bestrooi met 1 tl komijn, zout en peper. Haal de kabeljauw met de velzijde door de bloem.

  7. Verhit een laag olie in een pan en bak de vis goudbruin en gaar. Pers de helft van de citroen erboven.

  8. Snijd de peterselie fijn. Giet de aardappels af. Laat even uitdampen. Schep de olie en peterselie erdoor en roer of prak in de pan tot de aardappels in stukken breken. Breng op smaak met zout en peper.

  9. Schep de grove puree, de tomaten en de vis op de borden. Lepel de chermoula over de vis. Gebruik de overige citroen helft als garnering.

Kabeljauw variaties

Kabeljauw is de favoriete vis van Job. Wist je dat je kabeljauw ook als vlees kunt bereiden? Dat komt omdat het zo'n stevige vis is. Zo vertelt Job dat het vaak wordt gegeven met zware smaken en dat je 'm prima kunt serveren met winterse garnituren.

 

Kabeljauw met kruidenkorst uit het programma Lekker Snel!

Waar koop je kabeljauw?

Ga je een kabeljauw recept maken, “Koop je vis op de markt of bij de visboer en niet in de supermarkt,” zegt Perry. “De visboer kan de vis ook voor je fileren én hij kan je er alles over vertellen.” 

Miniatuur

Hoe herken je verse vis?

Bij de aanschaf van een hele vis moet je letten op de helderheid van de ogen en de kieuwen moeten dieprood zijn. Als ze bruin zijn, weet je dat de vis er al een paar dagen ligt”, weet Job. “Een verse kabeljauw kun je ook herkennen aan een slijmlaag. Als-ie écht vers is - als in: dezelfde ochtend nog gevangen - dan is de kabeljauw zelfs nog stijf.” Niet te verwarren met bevroren vis.

bretonse vissoep

Kun je bevroren kabeljauw gebruiken?

“Het punt met kabeljauw uit de vriezer is eigenlijk hetzelfde als met biefstuk. Het is prima vis, maar niet voor je kerstdiner. Het liefst haal je je vis altijd bij de visboer. Als je dan toch moet kiezen uit het aanbod van de supermarkt, kies dan toch liever voor kabeljauw uit de koeling dan uit de vriezer. Hoewel het er helemaal aan ligt wat je ermee doet. Een vispannetje kan ook prima met diepvriesvis.”

bevoren vis

Hoe bak je kabeljauw?

Voor kabeljauw bakken in de pan, moet je 'm  eerst ‘bloemen’, oftewel: te bestrooien met bloem en de restjes bloem eraf te kloppen. Dan krijg je een krokant laagje en bakt de kabeljauw minder snel aan. Bestrooi de kabeljauw ook met peper en zout, “en dan ga je de kabeljauw bakken in olie, die kan heter worden en daarna doe je er een klontje boter bij voo de smaak.” Gebruik wel genoeg olie en boter, de vis moet kunnen zwemmen en moet niet aan je pannetje blijven kleven. 

bak en braadboter

Hoe lang moet je kabeljauw bakken?

Kabeljauw moet vooral niet te lang bakken. “Hoe dikker de filet hoe minder snel het doorslaat. “Wil je de kabeljauw niet te vet hebben, grill ‘m dan. Dan moet de grill wel heel heet zijn. En ook de vis zelf mag niet te koud zijn voor je het gaat bakken én draai je 'm niet te snel om. Wanneer dan wel? Dat zie je aan de zijkant, die verandert dan van kleur. “De kabeljauw kun je omdraaien als tweederde van de vis verkleurt is. Dan draai je het gas uit, en gaart de kabeljauw vanzelf nog iets door."

Miniatuur

Kabeljauw bakken in de oven

Eigenlijk gaat de voorkeur uit naar kabeljauw bakken in de pan. “Want dan krijg je ‘m krokant”, zegt Perry. “Je hebt het dan ook beter in de hand. Kabeljauw uit de oven kan wel, met een vispannetje bijvoorbeeld." Maar met dit recept ga je de kabeljauw bakken in de pan.

Miniatuur

‘Wat Eten We Vandaag?’ Hiermee wordt het voor iedereen een peulenschil om elke dag een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Gebaseerd op jullie wensen en voorkeuren bieden we 365 dagen per jaar een nieuw recept op alle platformen: op tv, online en social media.

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker