Veganisme is een levenswijze waar zo ver haalbaar, wordt afgezien van dierlijke producten - zélfs wanneer een dier hier niet voor gedood hoeft te worden. Denk hierbij aan eieren, melk of boter. Veganisten kiezen voor een 100% plantaardige voeding. Hierin verschillen ze van vegetariërs die enkel afzien van dierlijke producten waarbij de dieren worden gedood zoals vis, vlees of gevogelte.

Vegan desserts

Waar een veganistische levensstijl voor velen een onhaalbaar ideaal is,  blijken er in realiteit veel (makkelijke) vervangers te zijn voor dierlijke producten. Zo kan eiwit vervangen worden door aquafaba (kikkererwtenvocht), koemelk voor amandel- of kokosmelk en roomboter voor een plantaardige variant. Leuk om een keer mee te experimenteren! Om je op weg te helpen hebben we 12 vegan desserts en bakrecepten voor je verzameld. 

Vegan kokos-bananenbrood

Bananenbrood heb je vast al eens gegeten, maar wist je dat je 'm gemakkelijk vegan kunt maken door de boter te vervangen door plantaardige margarine? 

kokos-bananenbrood

Veganistische meringue

Zoals we in het intro besproken kan eiwit, de basis voor meringue, gemakkelijk vervangen worden door aquafaba. Nu klinkt kikkererwtenvocht niet direct als muziek in de oren - maar we beloven dat je hier niets van proeft!

vegan meringue

Amandel-chocoladereep

In dit recept gebruiken we amandel- en hazelnootmeel. Dit kun je zelf maken óf kopen in de supermarkt. De repen zijn heerlijk voor bij de koffie.

vegan amandel-chocoladereep

Vegan banoffee taart

Wil je écht uitpakken? Probeer dan onze vegan banoffee taart. Een spectaculaire taart waar je hoge ogen mee gooit. En dat allemaal 100% plantaardig. 

Vegan banoffee taart

Plantaardige granen-speculaaskoekjes

Deze verantwoorde tussendoortjes zijn behalve vegan, ook vrij van geraffineerde suiker.

vegan havermoutkoekjes met banaan

Veganistische brownie

Als je ondertussen nog niet bent overgehaald om eens een vegan recept uit te proberen, doet deze raw vegan brownie dat wel. Gedecoreerd met noten en een chocolade ganache. 

vegan brownie

Vegan brownietaart

We doen er nog een schepje (plantaardige chocolademousse) bovenop en maken een heuse brownieTAART! Decoreer met frambozen - want het oog wil ook wat. 

vegan brownietaart

Chocolademousse

De basis voor deze vegan chocolademousse is avocado. Niet schrikken: hier proef je later niets meer van. In het recept wordt gekaramelliseerde banaan toegevoegd. Let op: vervang de honing voor agavesiroop of kristalsuiker voor een 100% plantaardig toetje. 

vegan chocolademousse

Vegan pancakes

Zelfs fluffy american pancakes maak je 100% plantaardig. Top de pancakes af met je favoriete toppings. Onze favoriet is vers fruit, ahornsiroop en kokosyoghurt. 

vegan pancakes

Aardbeiensorbet

Een open deur, aangezien sorbet vanuit de basis altijd vegan is. Deze is supermakkelijk met maar 4 ingrediënten: (Hollandse) aardbeien, kristalsuiker, water en verse basilicum. 

Vegan sorbet

Vegan chocolade-pindakaascups

We stoppen de ingrediënten ditmaal in cups voor hapklare tussendoortjes. Echter kun je hier variëren. Gebruik een taart- of bakblik en snijd er punten uit voor een chocolade-pindakaastaart of plaattaart. 

Vegan chocolade-pindakaasrepen

Wafels met bosbessen

Om wafels te maken heb je een wafelijzer nodig. Heb je deze niet in huis? Gebruik dan een koekenpan: het mengsel leent zich ook perfect als pannenkoekenmix. 

vegan wafels