De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Vegan meringues

Deze luchtige torentjes kun je maken met allerlei smaken en kleuren. We delen recepten voor vanille-, saffraan-, espresso- en frambozen- of aardbeienmeringues. Plak de meringues aan elkaar met een crème, of niet natuurlijk. Ze zijn zo ook lekker!

150 MIN
Vegan meringues

Een recept van

Bereidingswijze

Lees hier hoe je zelf aquafaba maakt.

Verhit de oven tot 140 °C. Maak de kom en de kloppers vetvrij met wat citroensap. Druppel hiervoor wat sap in de kom, verdeel met een stukje keukenpapier en wrijf droog. Wrijf met dit papier ook de kloppers vetvrij.

Klop de aquafaba ongeveer 5 minuten met het citroensap tot een stevig schuim. Voeg er dan al kloppend lepel voor lepel de suiker bij. Wacht telkens 30 seconden voor je de volgende lepel toevoegt en klop tot een mooi glanzend stijf schuim waar je de suikerkorrels niet meer in kunt voelen. Klop er de vanille door. Plak het bakpapier eerst op de bakplaat met wat van het schuim zodat het goed blijft liggen tijdens het spuiten. Schep het schuim in de spuitzak en spuit schuimpjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Zet ze in de oven en draai de temperatuur naar 100 °C. Laat in ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet de oven uit en laat op een kiertje nog 1 uur afkoelen in de oven. Plak steeds twee schuimpjes aan elkaar met wat jam of klop de boter met de poedersuiker romig en roer er de jam door en plak ze daarmee aan elkaar.

Meringues met saffraan

Week 12 draadjes fijngestampte saffraan ongeveer 10 minuten in de aquafaba en werk dan verder volgens het recept. Plak ze eventueel aan elkaar met wat gezeefde abrikozenjam of een crème van 50 gram zachte vegan boter losgeklopt met 20 gram poedersuiker en gemengd met 40 gram abrikozenjam.

Meringues met framboos of aardbei

Maal ongeveer 2 gram gevriesdroogde frambozen of aardbeien heel fijn en gebruik het gezeefde vruchtenpoeder in plaats van de vanille. Plak ze eventueel aan elkaar met wat gezeefde frambozen- of aardbeienjam of een crème van 50 gram zachte vegan boter losgeklopt met 20 gram poedersuiker en gemengd met 40 gram frambozen- of aardbeienjam. Bestrooi met wat extra poeder.

Meringues met espresso

Klop de aquafaba ongeveer 5 minuten met 0,5 theelepel instant espressopoeder en het citroensap tot een stevig schuim. Klop er dan de suiker door. Plak de meringues aan elkaar met 50 gram vegan chocoladepasta luchtig geklopt met 50 gram boter op kamertemperatuur. Bestrooi met wat extra espressopoeder.

Dit recept komt uit het boek Dosia bakt vegan van Dosia Brewer.
ISBN: 9789059569195
Uitgever Fontaine Uitgevers

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker