Hoe zijn asperges het lekkerst?

Natuurlijk koken we de asperges lekker op traditionele wijze, maar je kan ook heel goed variëren met deze witte lentegroente. Daarom hier op een rij: 6 x de lekkerste aspergerecepten voor een dag wat anders.

1. Traditionele asperges

Asperges worden generatie op generatie op traditionele manier gegeten met ham, ei en geklaarde botersaus. Niet moeilijk om te maken, wel héél erg smaakvol en bovendien... Verveelt het nooit.  

traditionele asperges

2. Asperges met paddenstoelen, tijm en walnoot

Je kan asperges dus goed koken, maar ook prima roosteren in de oven. In dit recept worden heerlijke gebakken paddenstoelen, tijm en walnoten perfect gecombineerd met geroosterde asperges

Miniatuurvoorbeeld

3. Risotto met witte asperges

Dat je met asperges écht alle kanten op kan, bewijst deze risotto met witte asperges, citroen en kervel. Als je van dit frisse gerecht geen lentekriebels krijgt... weten wij het ook niet meer. 

Miniatuurvoorbeeld

4. Aspergesoep

Deze romige soep wordt gemaakt van álle delen van de asperge: van schil tot kontjes. Lekker met de krokante soepstengels met ham uit de oven. 

Miniatuurvoorbeeld

5. Asperges à la Flamande met gerookte zalm

Ook lekker: asperges op de traditionele manier met gekookt ei, botersaus en gerookte zalm. 

Miniatuurvoorbeeld

6. Asperges met ham en pesto

Terug naar de combinatie van asperges met ham en een gekookt eitje, maar deze keer óók met een frisse zelfgemaakte pesto, en wel van radijsblad!

Miniatuurvoorbeeld

7. Lentequiche met witte asperges

Is het al lente? Want dan is het tijd voor een hartige taart met asperges. Heerlijk! Deze lentequiche maak je met zelfgemaakt hartige-taartdeeg.

Lentequiche met witte asperges

Wanneer is het aspergeseizoen?

Op de velden waar asperges groeien, kan maar acht weken geoogst worden. Haal ze dus snel in huis en ga er lekker mee aan de slag, want voor je het weet is het seizoen alweer voorbij. Het aspergeseizoen in Nederland loopt traditioneel van half april tot 24 juni (Sint-Jan). 

Dit is de periode waarin de asperges het best geoogst kunnen worden en op hun lekkerst zijn. De start van het seizoen hangt af van het weer: bij een zachte winter kunnen de eerste asperges al begin april beschikbaar zijn, terwijl bij een koude lente het seizoen later op gang komt.

Waarom geen asperges na 24 juni?

Na 24 juni, de feestdag van Sint-Jan (Johannes de Doper), stopt het aspergeseizoen traditioneel. Dit is niet omdat asperges daarna niet meer lekker zijn, maar om de planten genoeg tijd te geven om te herstellen om het jaar erop weer heerlijke asperges te kunnen geven. Wil je toch iets langer genieten van asperges dan dat het aspergeseizoen lang is? Je kunt asperges goed bewaren en zelfs invriezen

Welk vlees eet je bij asperges?

Je kunt het beste kiezen voor vlees dat de delicate smaak van de asperges niet overheerst. De traditionele keuze is beenham. Maat kalfsvlees, zalm of kipfilet werkt ook erg goed. Een vegetarische optie: een gepocheerd eitje. 

Hoe kun je witte asperges combineren met andere groenten?

Witte asperges kun je erg goed combineren met andere groenten, zolang de smaken niet te overheersend zijn. Denk aan doperwten, krieltjes, spinazie, wortel of tomaten.