- Rasp de kazen.
- Wrijf de fonduepan in met een teentje knoflook. Schenk de wijn en citroen in de pan en verwarm het.
- Voeg al roerend de kaas in porties toe en laat het smelten. Leng de maïzena aan met de kirsch en voeg toe aan de kaas.
- Breng de fondue al roerend aan de kook en breng het op smaak met peper. Zet de fondue op tafel op een warmhoudplaatje.
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.
kaasfondue recept
Een heerlijk recept voor kaasfondue voor tijdens de feestdagen!
Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.
Een recept van
Say cheese! Zelf kaasfondue maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Sterker nog: met dit recept tover je binnen een halfuur een heerlijke pan kaas op tafel. Smakelijk!
Bereidingswijze
Het ontstaan van de kaasfondue
Koeien werden op een zeker moment (ruim voor de uitvinding van koelkasten) hoog in de Alpen gebracht om ze te laten grazen in de bergen. Dat leverde enorm veel melk op dat geconserveerd moest worden. Dat conserveren gebeurde in de vorm van kaas. Eigenlijk is kaas dus een manier om melk te bewaren, zegt Zwitserse voedselhistoricus in tegen Joris Vermeer in De Aardappeleters. En dat zorgde voor heel veel kaas. Te veel om zelf op te eten. Zo eind 20e eeuw wilden ze die kaas exporteren naar het buitenland en daarom bedachten ze kaasfondue als ‘marketingproduct’ van de Zwitserse kaas.
Kaasfondue serveren met bijgerechten
Kaasfondue serveer je natúúrlijk in een pan die je warm houdt op een vlammetje. Op die manier blijft de kaas gesmolten, wel zo handig. Máár wat eet je bij kaasfondue? Eigenlijk kun je alles wat je lief is serveren bij de kaasfondue. Denk aan:
- Brood
- Aardappelen
- Witlof
- Tomaat
- Broccoli
- Komkommer
- Asperges
- Champignons
- Vijgen
- Nacho's
Tip: Snijd de groenten in handige blokjes of reepjes, zodat je ze makkelijk in de kaas kunt dippen.
Kaasfondue variaties
Wil je eens wat verrassender uit de hoek komen dan de typisch Zwitserse kaasfondue volgens de ‘regels’ van weleer? Maak dan eens vijfkazenfondue, waarin je naast Emmentaler en Gruyère ook andere kaassoorten vindt. Wil je de twee bekende kazen voor kaasfondue helemaal achterwege laten, probeer dan eens deze graskaasfondue met zelfgemaakt breekbrood. Oude restjes kaas over? Maak deze heerlijke kaasfondue van restjes kaas.
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.
Programma The Taste of Life Travel
In The Taste of Life Travel maakt Rudolph van Veen culinaire ontdekkingsreizen. Rudolph neemt je mee naar prachtige plekken over de hele wereld, zoals Florence, New York, Malta, Stockholm en ons eigen Nederland. Op zijn reizen laat hij zich inspireren door lokale gebruiken en culinaire geheimen en creëert hij eigen variaties op deze wereldgerechten, zodat jij ze kunt bereiden in je eigen keuken.
Laat weten wat je van dit recept vindt
Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.
1 reactie
Wel vervang ik de kirschwasser vaak voor wijn.