De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

mohnnudeln

Een heerlijke zoete pasta met maanzaad. Typisch Oostenrijks!

maanzaadnoodles

Een recept van

Laura de Grave

Laura de grave

Oostenrijkse wortelvormige zoete pasta met maanzaad. Als je Mohnnudeln maakt, kun je het beste de aardappels een dag van tevoren koken. Dan zijn ze helemaal afgekoeld als je ze gaat verwerken. Als je ze op de dag zelf kookt, laat de aardappels dan na het pureren minstens 1 uur buiten de koelkast afkoelen en 1 uur afgedekt met vershoudfolie afkoelen in de koelkast.

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Schil en kook de aardappels in circa 20 minuten gaar. Pureer de aardappels met de aardappelpers en laat volledig afkoelen.

  2. Snijd de boter in stukjes. Kneed de gepureerde aardappel met 30 g boter, bloem, het ei en een mespunt zout tot een glad deeg.

  3. Bestuif het werkblad met wat bloem. Verdeel het deeg in 2 bollen. Maak van elke bol een langwerpige rol van circa 20x5 cm. Snijd elke rol met een mes in 8 gelijke stukken.

  4. Rol ieder stuk uit tot een soepstengel van circa 25x1 cm. Snijd iedere soepstengel met een mes in 10 gelijke stukken.

  5. Rol ieder stukje zachtjes met de muis van je hand tot ovalen stukjes deeg van circa 3-5 cm (Nudeln). Let op: druk niet te hard. De Nudeln moeten onder de muis van je hand rollen.

  6. Kook de pasta in 2 delen in ruim kokend water in circa 10 minuten gaar. Maal ondertussen het maanzaad in het molentje. Giet de Nudeln af in een zeef of vergiet.

  7. Verhit 30 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de Nudeln, het gemalen maanzaad, de suiker, vanillesuiker en rum toe en meng alles door elkaar met een spatel. Bestrooi de Mohnnudeln met poedersuiker.

Welk maanzaad kan ik gebruiken in Nederland?

Blauw maanzaad is een perfect alternatief als je niet aan Waldviertler grijs maanzaad kan komen. Dit is de variant die je in bijna elke Nederlandse supermarkt kan kopen.

maanzaad

Ontdek Neder-Oostenrijk in Heerlijk Oostenrijk

In deze aflevering sluit Laura de Grave haar reis af in de provincie van de hoofdstad Wenen: Niederösterreich. Deze deelstaat is de wijnwalhalla van het land waar veel zogenaamde heurigen, oftewel wijnproeflokaal, te vinden zijn en wordt het veelzijdige maanzaad op verschillende manieren in de lokale gerechten toegepast.  

Niederosterreich

Ontdek samen met culinair journalist Laura de Grave een andere kant van Oostenrijk. Reis mee langs de mooiste plekken en de gepassioneerde ambachtslieden.

Heerlijk Oostenrijk Logo

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker