De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

zalm wellington

Zalm wellington is het hippe broertje van beef wellington, die waarschijnlijk al eens een hoofdrol speelde tijdens je kerstdiner. In Lekker Feestelijk! deelt Jet het recept.

15 min voorbereidingstijd
25 min oventijd
Zalm wellington

Een recept van

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk

"Wellington is écht een klassiek kerstgerecht. Als twist maak ik graag deze zalm wellington met prei. Je kunt het zelfs vega maken met biet of pompoen! Voor ieder wat wils."

Bereidingswijze

Zalm wellington

  1. Verwarm de oven tot 180 °C.

  2. Snijd de prei door de helft en vervolgens in reepjes. Hak de dille fijn.

  3. Verwarm een koekenpan met een beetje olijfolie en bak de prei in 4 minuten gaar. Voeg de dille en de crème fraîche toe. Breng op smaak met peper en zout.

  4. Rol het bladerdeeg uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de zalm op 1/3 van het bladerdeeg. Verdeel het preimengsel over de zalm.

  5. Vouw de zijkanten van het bladerdeeg over de zalm heen en druk goed aan. Snijd het overtollige deeg voorzichtig weg.

    Steek sterretjes uit het overtollige deeg en plak die ter versiering op het bladerdeeg. Zo geef je de zalm wellington een feestelijke touch.

  6. Klop het ei los in een kommetje. Bestrijk het bladerdeeg met het ei. Verdeel het sesamzaad.

  7. Bak de zalm wellington in 25 minuten goudbruin in de oven (of wanneer de zalm een kerntemperatuur heeft van 55°C-60°C). Serveer met groene asperges of haricot verts.

Picnic x 24Kitchen

En de boodschappen? Die bestel je gemakkelijk in de Picnic-app. Met één klik in je mandje, morgen al op tafel. Altijd gratis thuisbezorgd!

Picnic logo

Welke groente bij zalm wellington?

Dit recept voor zalm wellington gebruikt prei. Maar je kunt natuurlijk ook variëren door een zalm wellington met spinazie, courgette of champignons te maken. Het basisrecept blijft hierbij hetzelfde.

spinazie sterk

Welke bijgerechten bij zalm wellington?

Bij zalm wellington kun je allerlei soorten aardappelen serveren: romige aardappelpuree, of juist krokantgebakken aardappelen uit de oven. Wat ook werkt zijn frisse salades. En saus? Denk aan een dille-roomsaus of een wittewijnsaus met mosterd en tarragon.

aardappelpuree

Hoe maak je zalm wellington vega?

Zalm wellington kun je niet vegetarisch maken. Wat je wél kunt doen is de zalm vervangen door biet of pompoen. Zo maak je een vegetarische pompoen wellington bijvoorbeeld.

Groente-wellington

Variëren met zalm

Geen zin in zalm wellington? Probeer ovenpakketjes met zalm of zalm met dragon-pastinaakpuree. Zin in een andere vissoort? Probeer kabeljauw met pancetta of een hele dorade.

Miniatuur

Hoe voorkom je klef bladerdeeg bij zalm wellington?

Voorkom klef bladerdeeg door de zalm goed droog te deppen. Als je bladgroenten gebruikt: bak deze voor en zorg dat ze hun vocht hebben verloren en gebruik een barrière: rol de zalm bijvoorbeeld in pancetta.

One-pan Wonders kerst Bladerdeegpastei met kip en paddestoelen

Succesfactoren voor perfecte zalm

Gaar de zalm niet te ver door! Hiervoor gebruik je dikke stukken zalm die je goed inwikkelt met prei of andere groenten en bladerdeeg (barrière). Leg de zalm voor gebruik in de koelkast én bak 'm een korte tijd op hoge temperatuur. Gebruik een thermometer om de kerntemperatuur van 48°C te behouden.

zalmhuid

Welke wijn bij zalm wellington?

Ga voor een witte wijn met voldoende frisheid of een lichte rode wijn. Denk aan pinot noir of een zachte chardonnay of sauvignon blanc. 

Miniatuurvoorbeeld

In Lekker Feestelijk! deelt Jet van Nieuwkerk haar snelste recepten die je tijdens de feestdagen op tafel kan zetten. Zeg maar dag tegen de kerststress!

Lekker Feestelijk set met jet

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

lekker recept! ik ga er een heerlijke yoghurt-dille saus bij maken en inglegde radijsjes!
fijne feestdagen!
W van der Giessen
10-12-2023
Wat een goed idee: ingelegde radijsjes als bijgerecht voor zalmwellington. Geniet!

Groeten,

Team-24Kitchen
24 kitchen
12-12-2024

Ook lekker