De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Vegetarische wellington met pompoen

Vega Wellington voor Kerst! De originele (en vegetarische) variant op de klassieke beef Wellington. Hugo legt je uit hoe dit moet! 

30 min. voorbereidingstijd
70 min. oventijd
Direct naar recept
Vegetarische wellington met pompoen

Een recept van

Hugo Kennis

Hugo Kennis de Brigade

Een beef wellington is na de kalkoen misschien wel hét populairste kerstgerecht. Hugo maakt een vegetarische twist: de vega wellington. 

Bereidingswijze

Vega wellington

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel de dunne kant van de pompoen en snijd hem door de helft (bewaar het dikke gedeelte voor een andere keer). Smeer licht in met 2 eetlepels olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak circa 30 minuten in de oven. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  2. Hak de champignons fijn in de keukenmachine. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan, doe de champignons erin, ris de tijm erboven, breng op smaak met peper en zout en bak tot al het vocht is verdampt.

  3. Pel en snipper 3 sjalotten. Houd 1 eetlepel achter voor de vinaigrette. Pel en snipper de knoflook. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak even mee. Doe het mengsel in een bakje en laat iets afkoelen.

  4. Vet een ovenschaal in. Snijd het bladerdeeg af en leg een deel in de ovenschaal. Sprenkel broodkruim over het midden van de rol. Verspreid een laag van champignonmengsel over het midden van het bladerdeeg, op een strook die net zo breed is als de pompoen. Leg de pompoen erop (snijd eventueel een stuk eraf zodat het helemaal past) en leg de rest van de champignons erop. Vouw het bladerdeeg om het geheel heen en rol mooi op.

  5. Steek sterretjes uit met de vormpjes en plaats die op de wellington. Klop het ei los met een scheutje water en bestrijk het bladerdeeg hiermee. Bak circa 40 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is en de pompoen gaar. Als het bladerdeeg te snel bruin wordt, kun je hem eventueel afdekken met aluminiumfolie.

  6. Maak ondertussen de salade: Doe de azijn en mosterd bij de sjalotten en breng op smaak met zout en peper. Druppel de rest van de olijfolie (3 eetlepels) er langzaam op en klop met een garde zodat de dressing bindt. Was de sla, scheur de grote bladeren in kleinere stukken en laat de kleine bladeren heel. Hussel de salade door de vinaigrette.

  7. Haal de wellington uit de oven en snijd in plakken. Verdeel over de borden en serveer de sla ernaast.

‘Wat Eten We Vandaag?’ Hiermee wordt het voor iedereen een peulenschil om elke dag een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Gebaseerd op jullie wensen en voorkeuren bieden we 365 dagen per jaar een nieuw recept op alle platformen: op tv, online en social media.

Miniatuur

Wat is een goede alternatieve vulling voor beef Wellington?

Een vegetarisch alternatief op beef wellington is dit vega wellington recept met pompoen. Liever vis? Probeer dan de vis-wellington met zalm.  

Kun je een vega wellington van te voren maken?

Ja, je kunt een vega wellington met pompoen goed van tevoren maken. Bereid hem tot vlak voor het bakken en bewaar afgedekt in de koelkast. Bak hem dan vlak voor het serveren af voor een knapperige korst. Je kunt hem ook gebakken bewaren en later kort opwarmen, maar dan is de korst iets minder krokant.

Waarom is een wellington moeilijk te maken?

Wellington is lastig omdat er veel stappen zijn (die mis kunnen gaan). Zo wordt het bladerdeeg snel zompig als de vulling te vochtig is. Alles moet precies goed gaar zijn: de vulling niet te nat, het deeg krokant en de timing perfect. Ook het mooi inpakken en bakken zonder dat het barst, vraagt wat oefening. 

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.