Een beef wellington is na de kalkoen misschien wel hét populairste kerstgerecht. Hugo geeft het originele recept een vegetarische twist. 

Hugo Kennis

Ingredienten

8
Personen

  • 1 flespompoen
  • 5 el olijfolie
  • zout en peper
  • 800 g champignons
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 3 stelen tijm
  • 270 g bladerdeeg
  • 4 el broodkruim
  • 1 ei
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 botersla

Extra nodig

  • bloem om het werkblad mee te bestuiven
  • sterretjesvorm
  • ovenschaal

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 50 minuten
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Pel de dunne kant van de pompoen en snijd hem door de helft (bewaar het dikke gedeelte voor een andere keer). Smeer licht in met 2 eetlepels olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak circa 30 minuten in de oven. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Hak de champignons fijn in de keukenmachine. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan, doe de champignons erin, ris de tijm erboven, breng op smaak met peper en zout en bak tot al het vocht is verdampt.
  4. Pel en snipper 3 sjalotten. Houd 1 eetlepel achter voor de vinaigrette. Pel en snipper de knoflook. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak even mee. Doe het mengsel in een bakje en laat iets afkoelen.
  5. Vet een ovenschaal in. Snijd het bladerdeeg af en leg een deel in de ovenschaal. Sprenkel broodkruim over het midden van de rol. Verspreid een laag van champignonmengsel over het midden van het bladerdeeg, op een strook die net zo breed is als de pompoen. Leg de pompoen erop (snijd eventueel een stuk eraf zodat het helemaal past) en leg de rest van de champignons erop. Vouw het bladerdeeg om het geheel heen en rol mooi op.
  6. Steek sterretjes uit met de vormpjes en plaats die op de wellington. Klop het ei los met een scheutje water en bestrijk het bladerdeeg hiermee. Bak circa 40 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is en de pompoen gaar. Als het bladerdeeg te snel bruin wordt, kun je hem eventueel afdekken met aluminiumfolie.
  7. Maak ondertussen de salade: Doe de azijn en mosterd bij de sjalotten en breng op smaak met zout en peper. Druppel de rest van de olijfolie (3 eetlepels) er langzaam op en klop met een garde zodat de dressing bindt. Was de sla, scheur de grote bladeren in kleinere stukken en laat de kleine bladeren heel. Hussel de salade door de vinaigrette.
  8. Haal de wellington uit de oven en snijd in plakken. Verdeel over de borden en serveer de sla ernaast.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

74
Vegetarische wellington met pompoen
Vegetarische wellington met pompoen