Haring

1. Haring 

Wist je dat haring alleen Hollandse Nieuwe genoemd mag worden wanneer ze tussen begin juni en 30 september gevangen worden? De rest van het jaar heten ze  'maatjesharing'. In Nederland, maar ook in veel andere landen, eten we ook nog zure haring, rolmops, panharing, bokking, kipper (gespleten gerookte haring) en surströmming (gepekelde gefermenteerde haring). 

Zelf aan de slag met haring? Kijk dan hier

kroketten

2. Kroketten 

Nog zo'n Nederlandse lekkernij: de kroket. Doorgaand wordt het ook wel de rund- of kalfsvleeskroket genoemd. Daar zijn we natuurlijk erg dol op, maar wist je dat hier oneindig veel op gevarieerd kan worden? Zoals bijvoorbeeld deze garnaalkroketten. En het mooie van dit recept is: voor de kroketten worden Hollandse garnalen gebruikt. 

erwtensoep

3. Erwtensoep 

De erwtensoep. Oer-Hollands en heerlijk op van die koude winterdagen. Niets is fijner dan even lekker opwarmen met een kopje van deze lekkere stevige soep. Hij is misschien nog wel lekkerder de dag nadat je de soep hebt gemaakt. Maak hier dan ook gerust een grote pan van. Benieuwd naar het recept voor een traditionele erwtensoep? Deze vind je hier

puntzak friet

4. Friet 

Patat of friet, hoe je het ook wil noemen, is typisch Nederlands. Nu denk je wellicht bij jezelf: ''Huh, ik dacht dat dat Frans was?" Er zijn natuurlijk de Franse frites, maar Nederlandse frietjes zijn dikker dan de 'gewone' frietjes. Daarbij worden ze in Nederland van oudsher geserveerd in een papieren puntzak. Frietjes kun je hartstikke makkelijk zelf maken. Benieuwd hoe? Dat lees je in dit recept

Stroopwafel

5. Stroopwafel 

Bekend in binnen- én buitenland. Onze Stroopwafels. Deze koeken mogen zeker niet op dit lijstje ontbreken. Deze lekkernij wordt bovendien ook in veel producten verwerkt zoals bijvoorbeeld stroopwafelijs of in een stroopwafeltaart. En wist je dat je stroopwafels ook thuis zelf kan maken? Hoe dat moet lees je hier

oliebollen

6. Oliebollen 

We kunnen niet wachten tot het weer tijd is voor van die lekkere Nederlandse oliebollen! Traditioneel gezien worden ze alleen gegeten rond oudjaar, maar ook op oliebollenkramen tijdens kermissen ontbreken ze niet. Eventueel met krenten en een goede portie poedersuiker: zó lekker. Alvast benieuwd hoe je oliebollen maakt? Hier vind je een heerlijk recept voor de traditionele oliebol. 

Frikandel

7. Frikandellen 

De frikandel is de razend populaire Nederlandse snack die je kan vinden tot aan de Spaanse kust. Nederlanders zijn er verzot op. Met dit recept kun jij thuis aan de slag om zelf frikandellen te maken. En toch eet niet iedereen ze. De frikandel heeft namelijk niet bij iedereen een goed imago vanwege de ingrediënten. Maar wat zit er nou daadwerkelijk in een frikandel? Dat lees je hier

stamppot

8. Hollandse stamppot 

Ook Hollandse stamp hoort natuurlijk bij dit rijtje. Er zijn ontzettend veel verschillende Hollandse stamppotten. Van andijviestamppot tot zuurkoolstamppot: de Nederlandse keuken heeft het allemaal. Maar met stamppot kun je heel erg veel kanten op. Zo is deze zoete-aardappelstamppot met feta, koriander en piripiri kip een erg lekkere variant  op de Hollandse pot. 

drop

9. Drop 

Meer Nederlands dan dit gaat het niet worden. Drop wordt gemaakt van het sap van de zoethoutplant, waar het de specifieke smaak aan te danken heeft. In het buitenland wordt drop niet altijd even goed ontvangen, but we love it! Mocht je nu niet in Nederland zijn en hou je van drop, niet getreurd: op deze site verzenden ze allerlei soorten drop naar het buitenland. 

Op zoek naar nog meer gerechten uit de Nederlandse Keuken? Klik hier voor het gloednieuwe boek Estée Kookt, van 24Kitchen-chef Estée Stroker, over de Nieuwe Nederlandse keuken.