Witlofsalade met appel en rozijnen is een echte klassieker in de Hollandse keuken! Gezond, lekker en in mum van tijd op tafel. Neem een duik terug in de tijd met dit recept van 24Kitchen's chef Bianca: haar versie op haar moeders witlofsalade.

Bianca Janssen

Hoe maak je witlofsalade?

De basis van een witlofsalade is natuurlijk de witlof. En wie bij witlof aan die bittere hap van vroeger denkt: niet nodig. De witlof is tegenwoordig zo gekweekt dat-ie echt niet meer zo bitter is als toen. Leuk is wel dat die bitterheid dé reden was om van de witlof een salade te maken: fijnsnijden en smaakmakers toevoegen, zoals zoete rozijnen en frisse appel.

Wat anno nu niet veranderd is aan de witlof, is de harde kern: snijd die er voor gebruik even uit. De witlof hoef je van tevoren niet te koken, alleen goed fijn te hakken.

Verder kent ieder huishouden haar eigen variant op de klassieke witlofsalade. In dit recept van 24Kitchen's chef Bianca, gaan - net als in het recept van haar moeder - de nodige extra's: onder andere sinaasappel, kaas, peterselie en eieren. En walnoten voor een krokantje, die je lekker mee kunt bakken met de croutons.

Tips & trucs voor de lekkerste witlofsalade

Een paar tips om de klassieke witlofsalade nog lekkerder te maken:

  • Wel de rozijnen van tevoren even in warm water.
  • Kies een stukje jong belegen kaas: die is zachter, niet al te pittig en doet het goed bij de sinaasappel en de witlof. Snijd de blokjes wat kleiner, zodat het goed door de salade mengt en je niet van die grote brokken kaas in je mond krijgt. 
  • Maak de salade extra smeuïg met mayonaise: kijk even goed hoeveel je nodig hebt. Het is de bedoeling dat de witlofsalade niet drijft in de mayonaise, maar lekker een beetje aan elkaar plakt.

Witlofsalade is echt zo'n lekker fris zomers gerecht. In de winter maak je natuurlijk ouderwetse witlof met ham en kaas uit de oven >

Ingredienten

4
Personen

Witlofsalade

  • 4 eieren
  • 100 g rozijnen
  • 6 sneetjes bruinbrood
  • olijfolie om in te bakken
  • 65 g walnoten
  • 2 sinaasappels
  • 100 g jong belegen kaas
  • 1 bosje peterselie
  • 700 g witlof
  • 1 appel (Granny Smith)
  • 3 el mayonaise
  • 1 tl mosterd

Extra nodig

  • keukenpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 25 minuten

Witlofsalade

Stap 1:

Breng een pan met water en de eieren aan de kook. Kook de eieren in circa 8 minuten hard. Giet de eieren af, laat ze schrikken in koud water en pel ze.

Stap 2:

Wel de rozijnen circa 5 minuten in kokend water. Giet af en laat goed uitlekken.

Stap 3:

Snijd het brood in blokjes. Verhit een scheutje olie in een pan en bak het brood circa 5 minuten. Voeg de walnoten toe en bak circa 3 minuten mee. Laat de croutons en walnoten afkoelen op keukenpapier.

Stap 4:

Schil de sinaasappels en haal de partjes los. Snijd de kaas in kleine blokjes. Pluk en hak de peterselie fijn. Halveer de witlof in de lengte, verwijder de kern en snijd de witlof in stukjes. Snijd de appel in dunne reepjes.

Stap 5:

Meng de eieren, rozijnen, sinaasappelpartjes, kaas, peterselie, witlof en de appel in een grote kom en breng de salade op smaak met de mayonaise, mosterd, een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren

Verdeel de salade over borden en verdeel de croutons met walnoten erover.

Hier vind je meer heerlijke maaltijdsalades >

Geef je waardering

647
witlofsalade