Vooraf: cartouche (deksel) vouwen
-
Gebruik een vierkant vel bakpapier. Vouw deze door de helft.
-
En vervolgens weer door de helft.
-
Vouw het bakpapier in een driehoek, zodat er 1 punt ontstaat.
-
Hou dit nu horizontaal boven de pan, zodat het puntje boven het middelpunt van de pan ligt. Snijd het overtollige stuk papier wat over de pan hangt af. Vouw open.
-
Zo heb je een deksel ter grootte van de pan.
Witlof voorbereiden
-
Haal met een mes in een draaiende beweging de stronk van de witlof. Dit is alleen het kleine, harde (en vaak bittere), ronde stukje onderaan.
-
Verhit de boter in een pan en bak de witlof. Draai de witlof pas om als de onderkant een kleurtje heeft. Breng op smaak met een beetje zout en peper en laat de witlof in eigen vocht garen.
-
Leg de cartouche op de witlof. Zet de deksel op de pan en laat de witlof in circa 10 minuten verder garen.
Kaassaus
-
Maak een roux door de boter in de pan te smelten. Voeg de bloem toe en laat in circa 3 minuten garen.
-
Voeg de melk al roerende toe en roer het geheel tot een gladde massa.
-
Voeg de kaas en mosterd toe en breng op smaak met een beetje zout en peper.
Witlof uit de oven
-
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
-
Haal de witlof uit de pan en leg in de ovenschaal. Leg hierop de plakjes ham en schep de kaassaus erover.
-
Strooi er geraspte kaas over en zet circa 10 minuten in de oven tot de kaas gegratineerd is.
1 reactie