Het lekkerste recept voor een Hollandse garnalencocktail

Garnalencocktail, weinig voorgerechten die authentieker zijn dan dit mengsel van garnalen en whiskysaus. Waar de rest van Nederland een garnalencocktail met kerst eet, eet 24Kitchen’s Perry ‘m elk jaar bij Van Der Valk op de verjaardag van zijn opa. De garnalencocktail is zo’n typisch klassiek gerecht. Bij voorkeur eet je 'm met Hollandse garnalen en zelfgemaakte whiskysaus.

“Dit garnalencocktail recept kún je niet verpesten." Misschien door mensen die zelfs geen ei kunnen bakken, "maar dan moet je het lekker láten doen". Het enige wat je nodig hebt voor een garnalencocktail is namelijk whiskysaus, garnalen en misschien een beetje avocado, that’s it. Als je met de feestdagen zoekt naar een makkelijk recept voor een voorgerecht, maak dan het recept voor een Hollandse garnalencocktail met kerst. Mits je de saus zelf maakt.

Voor een lekkere Whiskysaus heb je helemaal geen dure whisky nodig, dat is zonde. Maar maak ‘m wel zelf. “Niet van Calvé!”, adviseert Perry. “Hiervoor heb je alleen een beetje mayo, ketchup, zo’n twee druppels whisky, cayennepeper en absoluut wat worcestersaus nodig. Eventueel nog wat gerookte paprikapoeder als je ‘m wat bijzonderder wilt maken.”

“Als je die mayonaise ook nog zelf maakt, dan ben je helemaal een baas.” Dat kost ook niet zoveel tijd. Wat Perry tipt om op te letten: “zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, dan slaat de schift er niet zo snel in.” Ga je liever voor een kant-en-klare, kies dan een goede Belgische, maar met frietsaus kan het ook.

Een van de enige manieren waarop je de garnalencocktail kunt verpesten is wanneer je garnalen uit de vriezer gebruikt die niet goed ontdooid zijn. “Een bevroren garnaal in je garnalencocktail is niet lekker.” Nog een manier om het te laten mislukken is bedorven mayonaise gebruiken, “maar je mayo laten bederven is al een prestatie op zich.”

Job en Perry

Ingredienten

4
Personen

 • 250 g Hollandse garnalen
 • 150 g little gem
 • 0,5 citroen
 • 1 grote stengel bleekselderij
 • 10 el mayonaise
 • 3 el ketchup (HEINZ, andere ketchup is vies)
 • 3 el whisky
 • 2 el worcestershire saus
 • 1 mespuntje cayennepeper
 • 12 zilveruitjes
 • Olijfolie

Bereidingswijze

15 minuten

Stap 1:

Meng de mayonaise, ketchup, whisky, worcestershire en cayennepeper tot de whiskysaus. 

Stap 2:

Voeg 5 el whiskysaus aan de Hollandse garnalen toe (of meer naar smaak). Meng deze samen tot de garnalencocktail. 

Stap 3:

Pel de little gem blaadjes los, snijd de bleekselderij in ragfijne blokjes en maak ze aan met wat olie en citroensap. Leg dit mengsel op de bodem van een cocktailglas (Martini-glas).

Stap 4:

Leg hierop de garnalencocktail. Voeg peper naar smaak toe en leg in elk glas 3 zilveruitjes.

Garnalencocktail-variaties tijdens de kerst

Als je een garnalencocktail met kerst maakt, wil je natuurlijk wel dat dit voorgerecht hét ultieme kerstgevoel aanwakkert. “Kies met kerst voor Hollandse garnalen. Dat is echt een luxeproduct. Een streekproduct overigens, uit Zeeland. Het kan wel met andere, goedkopere garnalen, maar met kerst wil je goed eten. 

Voor een feestelijke presentatie serveer je ‘m in een cocktailglas met little gem blaadjes, een klein beetje garnalen die je hebt aangemaakt met cocktailsaus, een beetje limoen of citroen en je bent klaar. 

Om het voorgerecht wat meer body te geven zou je er nog croutons bij kunnen maken. Snijd een stokbroodje (of ciabatta) in plakken, wrijf het in met knoflook, vervolgens met olie en een beetje zout en zet het in een voorverwarmde oven (zo’n 25 minuten op 175 graden Celsius).

Wil je de garnalencocktail met kerst op en top feestelijk serveren, schenk er dan champagne bij. “Nederlanders drinken maar weinig champagne. Trek eens geen prosecco open, maar ga eens voor een goede champagne.” Wanneer je dit doet, houd er dan wel rekening mee dat je niet te veel whisky door de whiskysaus druppelt.

Geef je waardering

Garnalencocktail