1. Het grote gehaktballen-geheim

Een lekkere gehaktbal valt of staat met het juiste vlees. Het beste is vers gedraaid gehakt van de slager, dat heeft meer binding dan oud gehakt.

  • Wil je een zachte gehaktbal? Kies anders voor gehakt met vet (half-om-half, varkensgehakt of lamsgehakt). Het vet geeft namelijk smaak aan de o-zo-geliefde ballen. 
  • 'n Magere gehaktbal maak je van mager rundergehakt of kipgehakt. Let op: bak de ballen dan niet te lang.
  • Van een kilo gehakt maak je 6 forse of 8 stevige gehaktballen. Zorg dat ze allemaal gelijk van formaat zijn: even wegen na het kneden en mengen of gebruik een ijsschep. 

2. Wat gaat er in oma's gehaktbal?

Spoiler: bijna alle recepten van oma zijn nét even anders. Welke kruiden er in die ouderwetse gehaktbal gaan, dat maakt eigenlijk geen, uh, bal uit. En is volledig afhankelijk van jouw smaak en het gerecht. Maar er zijn wat gemene delers:

Kruiden & smaakmakers

Het recept voor de klassieke gehaktbal van oma is eigenlijk heel simpel:

  • 500 gram gehakt half-om-half
  • 2 sneetjes oud witbrood (zonder korst) of 4 beschuiten geweekt in een beetje melk
  • 1 ei
  • peper, (flink wat) zout en nootmuskaat

Maar zoals we al zeiden: iedere oma is anders. Oma's gehaktbal dus ook. Wat je ook toevoegt, in alle gevallen houden gehaktballen van ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon in je keukenkast of koelkast hebt staan:

  • Mosterd, ketchup of - ook typisch oma - ketjap (wordt-ie lekker smeuïg en zacht van).
  • De creatievere bal doet het goed met bijvoorbeeld Italiaanse kruiden, tijm of paprikapoeder.
  • Extra pit geef je de bal met extra peper (wit en/of zwart), cayennepeper, worcestersaus, tabasco of zelfs sambal.

Wat betreft de hoeveelheid zout verschillen oma's meningen. (Van 6 gram op een halve kilo gehakt tot vroeger wel 12 gram...) Ons devies: proef! Meer toevoegen kan later altijd nog. Zie de proef&probeer-tip van oma hieronder.

Binding

De perfecte bal valt natuurlijk niet uit elkaar. Gebruik ei om te zorgen voor binding (anders valt de bal uit elkaar en kan-ie krimpen tijdens het braden).

Een speciale tip van een Italiaanse nonna is toevoeging van Parmezaanse kaas, dat zorgt voor een stevige bal en maakt hem bovendien extra smeuïg.

Tip van oma #1
Een speciale tip van een Italiaanse nonna is toevoeging van Parmezaanse kaas, dat zorgt voor een stevige bal en maakt hem bovendien extra smeuïg.

Tip van oma #2
Wil je zeker weten of jouw kruidenmengel goed is? Geen rauw vlees proeven! Maak van een klein beetje een gehakt een klein balletje of een burgertje. Bak 'em, proef en breng het gehakt zo nodig verder op smaak voor je de rest van de gehaktballen gaat maken.

Welke gehaktbal ga jij maken?

Ga je voor een chef-waardige klassieke gehaktbal die oma echt eer aan doet? Een goed gevulde Italiaanse gehaktballen met oa Italiaanse kruiden? Of kies je een simpele, maar o-zo smaakvolle traditionele gehaktbal?

3. Bakken & braden

Kies het liefst voor een gietijzeren braadpan, die houdt warmte het beste vast. Schroei de gehaktballen in boter en olie op hoog vuur rondom dicht. Zo krijgen ze een mooie krokante korst. Nadat de gehaktballen rondom aangebraden zijn, draai je het vuur laag, voeg je warm water of warme bouillon toe (al naar gelang het recept) en laat je ze nog ongeveer twintig minuten op lage temperatuur doorsudderen. Dan worden ze van binnen mooi geleidelijk gaar.

4. Jus bij de gehaktballen

Zodra de gehaktballen gaar zijn, haal je ze uit de pan en heb je de perfecte basis voor de jus. Voeg er wat maizena aan toe, even doorkoken en klaar is jouw jus bij oma's gehaktballen!

Trek gekregen? Deze gehaktballen met rode wijnjus zijn een gegarandeerde hit! >