Eend voorbereiden
-
Ontbeen de eend en snijd de borst- en pootstukken los.
-
Maak de eendenborst schoon, snijd de huid in tot op het vlees en kruid de vleeskant met barbecuekruiden en de huidkant met piramidezout. Bewaar in de koelkast.
-
Zout de eendenpoten en leg in een ovenschaal met roomboter, een sjalot en takjes tijm.
-
Gaar op de barbecue op 180°C circa 2,5 uur tot het vlees uit elkaar valt. Bewaar het vet voor de balsamicosaus.
Balsamicosaus
-
Pel en snipper 2 sjalotten. Snijd de andere 2 doormidden.
-
Trek het gare vlees van de eendenpoten en hak fijn.
-
Verhit eendenvet uit de ovenschaal in een pan en fruit de sjalotten.
-
Voeg het gegaarde vlees toe en laat zacht worden.
-
Voeg de halve sjalotten toe, samen met balsamicoazijn, honing, rozemarijn, peper en zout.
-
Laat circa 10 minuten sudderen op middelhoog vuur tot de saus is ingedikt.
Eendenborst
-
Stel de barbecue in op 120°C met rookhout. Haal de eendenborst uit de koelkast.
-
Rook de eendenborst circa 30 minuten tot een kerntemperatuur van 55°C. Laat daarna 10 minuten rusten.
-
Verhit vervolgens een grillpan of barbecuegrill en bak de eendenborst circa 5 minuten met de huid naar beneden tot deze krokant is.
-
Snijd de eendenborst in plakjes. Serveer met de sjalot-balsamicosaus. Lekker met tartiflette.
0 reacties