In het programma Lekker Lokaal gaat Laura de Grave op zoek naar lokale producten en gerechten. In één van de afleveringen reist Laura af naar Noord-Holland. Daar deelt meesterchef Albert Kooy het geheime recept voor de perfecte gehaktbal. 

Ingredienten

15
Porties

Gehaktballen

  • 2 witte uien
  • 4 el zonnebloemolie
  • 100 g casinowit zonder korst
  • 500 g half-om-half- of varkensgehakt
  • 65 g gladde mosterd
  • 1 middelgroot ei
  • 15 g sambal badjak
  • 1 g vers geraspte nootmuskaat
  • 2 g gemalen zwarte peper
  • 8 g zout
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1 scheutje rode wijn
  • 1 tl sojasaus
  • 200 ml kookwater van aardappels

Sambal badjak

  • 300 g witte ui
  • 2 el zonnebloemolie
  • 50 g knoflook
  • 1 limoen
  • 300 g sambal oelek
  • 5 g trassi
  • 50 g palmsuiker
  • 5 kaffirblaadjes
  • 150 ml ketjap

Extra benodigdheden

  • dunschiller
  • weckpot

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 15 minuten

Gehaktballen
Stap 1: 
Snijd de uien fijn. Verhit 1 el olie in een koekenpan op laag vuur. Stoof ¾ van de ui met het deksel op de pan in ca. 10 ca. min gaar zonder te kleuren. Maal het brood in ca. 2 min fijn in een keukenmachine.

Stap 2: 
Meng de gestoofde ui, het fijngemalen brood, het gehakt, 50 g mosterd, het ei, de sambal, de nootmuskaat, de peper en het zout in een kom. Draai gehaktballen van ca. 50 g. Verhit 3 el olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de gehaktballen in ca. 5 min rondom goudbruin. Keer regelmatig. Voeg 50 g boter toe, zet het vuur laag en haal de gehaktballen uit de pan.


Stap 3: 
Voeg de rest van de ui en de rest van de mosterd toe aan het aanbaksel en de boter in de koekenpan. Bak ca. 5 min op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg de rode wijn, de sojasaus en het aardappelwater toe. Voeg de gehaktballen weer toe aan de pan. Stoof met het deksel op de pan in ca. 30 min gaar.

Tip:
Het bewaarde kookwater van aardappels zorgt ervoor dat de jus van de gehaktballen mooi bindt.

Lekker erbij: rauwe andijviestamppot

Optioneel: zelf sambal badjak maken

Stap 1:
 
Snijd de ui fijn. Verhit de olie in een koekenpan op laag vuur. Bak de ui in ca. 30 min glazig. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil in dunne linten met een dunschiller en pers de vrucht uit.

Stap 2: 
Voeg de knoflook, de sambal oelek, de trassi, de palmsuiker, de kaffirblaadjes, de ketjap, de limoenrasp en het limoensap toe aan de ui. Bak nog ca. 30 min op laag vuur. Laat afkoelen. Verwijder het limoenrasp. Doe de sambal in een weckpot tot gebruik. Verwijder de kaffirblaadjes voor gebruik.



Check de aflevering van Lekker Lokaal om het recept stap voor stap te volgen > 

Geef je waardering

28
Still_Gehaktbal.jpg