De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

kipshoarma van de bbq

In Buitengewoon BBQ legt Pitmaster X je uit hoe je zelf kipshoarma van de barbecue maakt. Dat wil je proeven!

60 min voorbereidingstijd
120 min wachttijd
kipshoarma van de bbq geserveerd in platbrood

Een recept van

Roel Westra

Roel

"Kipshoarma is een barbecue-klassieker. In mijn recept gebruik ik twee hele kippen en die gebruik ik helemaal. Zo is dit zomerse gerecht toch stiekem best wel duurzaam"

Bereidingswijze

Kipshoarma

  1. Snijd de filet van het borstbeen van de kippen. Snijd de poten en de vleugels van de kip. Verwijder het vel.

    Laat dan de kip snijden door de poelier of haal 1 kilogram kipfilet en of kippendijen

  2. Snijd de kipfilets en kippendijen in dunne reepjes, tegen de draad in. Verwijder eventuele pezen.

  3. Meng in een kom de kip met shoarmakruiden en olijfolie. Dek af en zet minimaal 1 uur in de koelkast.

  4. Verhit de grillplaat en smeer in met olijfolie.  Bak de kip in circa 6-8 minuten gaar en goudbruin met krokant korstje. Verplaats naar een koelere zijde van de grill om te rusten. 
     

  5. Leg een (optioneel zelfgemaakt) flatbread op de grill boven de warme kip om het zacht te maken.  

  6. Besmeer een kant van de flatbread met grillsaus en beleg met gegrilde kipshoarma. Vouw de zijkanten naar binnen en rol op als wrap.

    Geen tijd om grillsaus te maken? Kies dan voor een kant-en-klare variant.

  7. Serveer de wraps op een grote schaal met in het midden een kommetje knoflooksaus, gegarneerd met peterselie en een halve citroen. Lekker met een frisse salade

Flatbread maken (optioneel)

  1. Meng bloem met water in een kom tot een deeg. Voeg een snufje zout en olijfolie toe. 

  2. Kneed het deeg circa 5 minuten tot het soepel is.  Laat het deeg circa 30 minuten rusten afgedekt met een doek.  

  3. Verdeel het deeg in balletjes ter grootte van een golfbal. Rol dun uit tot ongeveer een paar millimeter.

  4. Bak op een hete grillplaat met een beetje olie circa 1 minuut per kant tot licht gekleurd en gaar. Leg ze apart onder een doek.

Knoflooksaus maken (optioneel)

  1. Pel en snijd de knoflook fijn of rasp deze tot puree. Hak de peterselie en de bieslook fijn. 

  2. Meng in een kom de mayonaise met crème fraîche, knoflook, peterselie, bieslook, het sap van een citroen, suiker en zout.  

  3. Roer goed door en zet minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast om de smaken in te laten trekken.

Kipsaus maken (optioneel)

  1. Snijd het kipkarkas in stukken. Doe in een pan zonder olie en verhit het langzaam. Zodra er een bruin laagje in de pan ontstaat, haal het karkas uit de pan.  

    Deze stap is optioneel, maar zorgt wel voor extra veel smaak aan je grillsaus. 

  2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Voeg deze toe en fruit circa 3 minuten mee.

  3. Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 2 minuten mee.  

  4. Voeg paprikapoeder, komijn, zout en peper toe. Blus af met een scheut water en voeg de fijngehakte peterselie toe.  

  5. Laat circa 1 minuten inkoken tot een dikke saus.  

Start de zomer in vuur en vlam. In dit gloednieuwe programma leert bbq-expert Roel Westra, beter bekend als Pitmaster X, je alles wat je nog niet wist over het koken op de BBQ. 

BuitenGewoonBBQ

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Smakelijk recept en heerlijk na een rondje golfen
Bart Grijseels
19-05-2025

Ook lekker