Een heerlijk romige tomatensaus en gehaktballetjes met smeltende kaas. Een kleine hoeveelheid mozzarella is al genoeg om van deze lekkere ballen een regelrechte verwennerij te maken. De gehaktballetjes zijn snel en eenvoudig te bereiden en daardoor heel goed op doordeweekse dagen zonder al te veel moeite te maken voor een druk gezin.

Ingredienten

4
Personen

Voor de gehaktballetjes

  • 500 g mager rundergehakt
  • 1 tl zout
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 middelgrote eierdooier
  • 1 handvol fijngehakte verse peterselie
  • 70 g vetarme mozzarella, in 12 gelijke stukjes

Voor de saus

  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 tl gevriesdroogde ui
  • 1/2 tl basilicum
  • 1/2 tl gedroogde peterselie
  • 1 middelgrote fijngehakte wortel
  • 1 stengel fijngehakte bleekselderij
  • 1/2 tl rodewijnazijn
  • zeezout en versgemalen peper

Bereidingswijze

Totale tijd: 35 minuten

Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes (behalve de mozzarella en de helft van de peterselie) in een kom goed door elkaar. Verdeel het mengsel in twaalf porties.

Vouw elke portie om een stukje mozzarella en vorm er dan balletjes van. Leg de balletjes op de bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven.

Maak de saus wanneer de balletjes in de oven staan. Doe alle ingrediënten voor de saus in een pan, breng het geheel aan de kook en kook de saus ongeveer 20 minuten op laag tot middelhoog vuur.

Pureer de saus kort met de staafmixer, in de blender of keuken­machine tot deze glad is. Breng de saus op smaak met zout en peper. Zet de saus weer op laag vuur en voeg de balletjes toe. Schep het geheel rustig om.

Strooi de rest van de peterselie over de saus en balletjes en serveer.

Dit recept komt uit het boek: Pinch of Nom
Uitgeverij Scriptum, €22,99
Fotografie: © Mike English, 2019

 

Geef je waardering

16
gehaktballen