De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

andijviestamppot

Wil je andijviestamppot maken? Verpest het dan niet met de meest gemaakte fouten, volg hier dé tips én het favoriete recept van chefs Perry en Job.

30 MIN
Andijviestamppot

Een recept van

Job en Perry

Miniatuurvoorbeeld

Andijviestamppot met rauwe andijvie lijkt zo’n makkie om te maken. Toch vraagt ook dit gerecht, - net als elk recept eigenlijk - aandacht en liefde. Chefs Job en Perry vertellen je hoe zij andijviestamppot het liefst maken (en eten, niet te vergeten).

Bereidingswijze

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
 2. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 min. en controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een mes in te prikken. Prik je er makkelijk in, dan zijn ze gaar. Voel je nog te veel weerstand, geef de aardappelen dan nog een paar minuutjes.
 3. Giet de aardappelen af. 
 4. Bak ondertussen het spek helemaal uit tot het knapperig is.
 5. Leg de spekjes in een zeef en vang het vet op. 
 6. Snijd het groen van de andijvie en snijd de knapperige onderkant vingerdik op. 
 7. Kook ondertussen de melk.
 8. Prak de aardappelen grof met de boter en gooi de gekookte melk erop, prak die er ook door en voeg het spekvet en de kruiden toe.
 9. Stamp de verse andijvie door het aardappelmengsel.

Andijviestamppot serveren

Job: “Net als m’n oma serveer ik andijviestamppot met een rauw uitje en mosterd. Daar maak ik jus bij, gewoon uit een zakje. Geen specifiek merk en dat kan zijn wat je lekker vindt, met uitjes, stamppotjus, pikante jus... En ik eet het altijd met rookworst. Met gehaktballetjes kan het ook, maar ik eet andijviestamppot het liefst met rookworst.” Top de andijviestamppot af met nootmuskaat. 

Stamppot andijvie: tips en tricks

 1. Een goede andijviestamppot begint bij de techniek. Je moet de aardappels niet te lang koken. Als je ze te lang kookt, nemen ze te veel vocht op en wordt de andijviestamppot waterig. Dit kun je voorkomen door met een mes in je aardappels te prikken om te kijken of ze gaar zijn en ze dan af te gieten.
 2. Andijviestamppot maak je niet smeuïg door aardappels lekker lang en zacht te koken, maar door het vet dat je eraan toevoegt. “De truc zit ‘m in veel melk en heel veel boter”, verklapt 24Kitchen-chef Job. 
 3. Volgens Job en Perry eet je geen andijviestamppot zonder gebakken spekjes die je helemaal krokant uitbakt. Het bakvet daarvan stamp je ook door de andijviestamppot. “Alles draait om smaak en structuur. Een volle smaak krijg je door veel vet, zout en (witte) peper.” 

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker