De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

andijviestamppot (van chefs job & perry)

Wil je andijviestamppot maken? 24Kitchen-chefs Job en Perry delen dé slimste tips en hun favoriete recept voor deze populaire stamppot. 

10 min voorbereidingstijd
20 min kooktijd
Andijviestamppot

Een recept van

Job en Perry

Miniatuurvoorbeeld

"Andijviestamppot met rauwe andijvie lijkt zo’n makkie om te maken. Toch vraagt ook dit gerecht, - net als elk recept eigenlijk - aandacht en liefde. Hieronder lees je ons recept voor lekkerste andijviestamppot."

Bereidingswijze

Stappenplan

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

 2. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 min. en controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een mes in te prikken. Prik je er makkelijk in, dan zijn ze gaar. Voel je nog te veel weerstand, geef de aardappelen dan nog een paar minuutjes.

 3. Giet de aardappelen af. 

 4. Bak ondertussen het spek helemaal uit tot het knapperig is.

 5. Leg de spekjes in een zeef en vang het vet op. 

 6. Snijd het groen van de andijvie en snijd de knapperige onderkant vingerdik op. 

 7. Kook ondertussen de melk.

 8. Prak de aardappelen grof met de boter en gooi de gekookte melk erop, prak die er ook door en voeg het spekvet en de kruiden toe.

 9. Stamp de verse andijvie door het aardappelmengsel.

Andijviestamppot serveren

“Net als m’n oma serveer ik andijviestamppot met een rauw uitje en mosterd. Daar maak ik jus bij, gewoon uit een zakje. Geen specifiek merk en dat kan zijn wat je lekker vindt, met uitjes, stamppotjus, pikante jus... En ik eet het altijd met rookworst. Met gehaktballetjes kan het ook, maar ik eet andijviestamppot het liefst met rookworst.”

Miniatuur

Stamppot andijvie: tips en tricks

"Om je andijviestamppot tot een hoger niveau te tillen hebben wij nog drie extra tips.

 1. Een goede andijviestamppot begint bij de techniek. Je moet de aardappels niet te lang koken. Als je ze te lang kookt, nemen ze te veel vocht op en wordt de andijviestamppot waterig. Dit kun je voorkomen door met een mes in je aardappels te prikken om te kijken of ze gaar zijn en ze dan af te gieten.
 2. Andijviestamppot maak je niet smeuïg door aardappels lekker lang en zacht te koken, maar door het vet dat je eraan toevoegt. De truc zit ‘m in veel melk en heel veel boter.
 3. "Geen andijviestamppot zonder gebakken spekjes die je helemaal krokant uitbakt. Het bakvet daarvan stamp je ook door de andijviestamppot. Alles draait om smaak en structuur. Een volle smaak krijg je door veel vet, zout en (witte) peper."
Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker