Andijviestamppot met rauwe andijvie lijkt zo’n makkie om te maken. Toch vraagt ook dit gerecht, - net als elk recept eigenlijk - aandacht en liefde. Chefs Job en Perry vertellen je hoe zij andijviestamppot het liefst maken (en eten, niet te vergeten).

Stamppot andijvie volgens Job en Perry

Voor andijviestamppot lopen Job en Perry van 24Kitchen’s Wat Eten We Vandaag? wel warm. En omdat de woorden “voor stamppot mag je me altijd bellen” uit Perry’s mond kwamen, hapten we volmondig toe en hingen we rap aan de lijn met de chefs. 

Perry: “Een goede andijviestamppot begint bij de techniek. Je moet de aardappels niet te lang koken. Als je ze te lang doorkookt, nemen ze te veel vocht op en wordt de andijviestamppot waterig. Dit kun je voorkomen door met een mes in je aardappels te prikken om te kijken of ze gaar zijn en ze dan af te gieten.” 

Andijviestamppot maak je namelijk niet smeuïg door de aardappels lekker zacht te koken, maar door het vet dat je eraan toevoegt. “De truc zit ‘m in veel melk en heel veel boter”, verklapt Job. “Ook een andijviestamppot moet sexy zijn”, onderstreept Perry, “en dat doe je door er genoeg boter aan toe te voegen en ‘m mooi op smaak te brengen met genoeg peper en zout. Eventueel voeg je er ook nog een scheutje melk aan toe.”

Job: “Wat lekker is aan andijvie is dat knapperige. Je wil die knapperige onderkant. Die groene bladeren haal ik eraf en dan chop ik die onderkant vingerdik op.”

Volgens de chefs eet je geen andijviestamppot zonder gebakken spekjes die je helemaal krokant uitbakt. Het bakvet daarvan stamp je ook door de andijviestamppot. “Alles draait om smaak en structuur. Een volle smaak krijg je door veel vet, zout en (witte) peper.” 

Veelgemaakte fouten

“Mensen zijn vaak te bang om zout en boter te gebruiken”, legt Perry uit. Veelgemaakte fouten bij het maken van andijviestamppot zijn vooral het weglaten van spekjes of het gebruiken van te weinig andijvie. Job vindt het vooral jammer als de andijviestamppot te droog wordt geserveerd, met onvoldoende boter en vet. “Mijn oma bakte altijd van die witte spekblokjes helemaal uit en krokant. Dat ging dan inclusief bakvet door de stamppot.”

Perry was bij de eerste hap andijviestamppot ooit meteen verkocht. Thuis aten ze het nooit, maar nu waren ze met de hele familie in een bungalowpark en maakte zijn tante het. Job at de lekkerste andijviestamppot afgelopen zomer nog. Helemaal naar zijn eigen recept dat je hieronder vindt.

Job en Perry

Ingredienten

4
Personen

Andijviestamppot

  • 2 kg kruimige aardappelen
  • 125 g ongezouten roomboter
  • 1 kg rauwe andijvie
  • geraspte nootmuskaat
  • 1 (rode) ui
  • (zachte) mosterd
  • 1 rookworst
  • 1 zakje jus

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

Stap 2

Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 min. en controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een mes in te prikken. Prik je er makkelijk in, dan zijn ze gaar. Voel je nog te veel weerstand, geef de aardappelen dan nog een paar minuutjes. Giet de aardappelen af. Als je de ze te lang doorkookt, trekt het vocht erin en worden ze waterig. 

Stap 3

Bak ondertussen het spek helemaal uit tot het knapperig is. Leg de spekjes in een zeef en vang het vet op. 

Stap 4

Snijd het groen van de andijvie en snijd de knapperige onderkant vingerdik op. 

Stap 5

Kook ondertussen de melk. Prak de aardappelen grof met de boter en gooi de gekookte melk erop, prak die er ook door en voeg het spekvet en de kruiden toe.

Stap 6

Stamp de verse andijvie door het aardappelmengsel.

Andijviestamppot serveren

Job: “Net als m’n oma serveer ik andijviestamppot met een rauw uitje en mosterd. Daar maak ik jus bij, gewoon uit een zakje. Geen specifiek merk en dat kan zijn wat je lekker vindt, met uitjes, stamppotjus, pikante jus... En ik eet het altijd met rookworst. Met gehaktballetjes kan ook, maar ik eet andijviestamppot het liefst met rookworst.” Top de andijviestamppot af met nootmuskaat. 

Variaties

Er zijn meer manieren om andijviestamppot te eten dan zoals Job en Perry hem het liefst eten. Zo kun je de worst ook weglaten en de andijviestamppot eten met zachte zalm. Een andere variant op andijviestamppot is met bloedworst, spek en appel. Hoe maak je volgens jou de lekkerste andijviestamppot?

Geef je waardering

5331
Andijviestamppot