Eetcultuur
De eetcultuur van Spanje is anders dan de onze. Over het algemeen eten de Spanjaarden tweemaal daags een voorgerecht en een hoofdgerecht. Ze lunchen dan ook uitgebreid met broden, soepen en zelfs paella. Het ontbijt daarentegen verschilt vaak per regio, alhoewel het doorgaans een zoet ontbijt is met fruit, sterke koffie en zoetigheden, zoals churros.

Olijfolie
Het gebruik van olijfolie is enorm, Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld. Ui, knoflook en peterselie in alle soorten worden daarnaast het meest gebruikt als smaakmakers in Spanje.

Tapas
Het eten van tapas klinkt je vast wel bekend in de oren en waarschijnlijk heb je zelf wel eens tapas gegeten. Tapas zijn in feite kleine hapjes en het idee erachter is dat je deze kleine hapjes kunt delen met iemand (of de portie zelf opeten natuurlijk). De meeste Spanjaarden zijn er in ieder geval gek op, of ze nu koud of warm zijn en het liefst de hele dag door. Klassieke tapas zijn bijvoorbeeld: Spaanse aardappeltortilla, patatas bravas, aioli of gazpacho. Maar tapas kunnen ook gewoon soorten kaas en vleeswaren zijn, de jamón serrano en chorizo bijvoorbeeld zijn beroemd om hun uitgesproken smaak.

Wijnen
Een wijntje bij de maaltijd? Natuurlijk! Spanje is de op twee na grootste wijnproducent ter wereld. De wijnen komen veelal uit de gebieden Rioja en Valdepeñas. Een andere drank die echt Spaans is, is sangria: soorten fruit worden getrokken in rode wijn met kruiden als kaneel.

Speciaalzaken
Bij Spanje hoort ook vis, van tonijn en kabeljauw tot inktvis en schaaldieren. Vaak halen ze vissoorten bij de pescadería, een speciaalzaak. Zo zijn er nog veel meer speciaalzaken in Spanje: ham bij de ‘jamonería’, fruit bij de ‘frutería’, taarten en gebak bij de ‘pastelería’ en wijn bij de ‘bodega’. De meeste producten in Spanje zijn vers: verse kruiden, verse groenten en fruit en door de speciaalzaken: verse, ambachtelijke vlees- en visproducten.