Er doen vele verhalen de ronde over het ontstaan van de 'tapa'. De meest bekende is het verhaal van Spaanse koning Alfonso XIII die tijdens een reis in Cadiz uitrustte. Hier zou hij een stukje ham over zijn glas wijn gekregen hebben van de ober om de wijn af te dekken (tapar) tegen opstuivend zand. Hier zou de gewoonte van een stukje eten bij het drinken zijn ontstaan. 

Wat de oorsprong ook moge zijn: er zijn een aantal spelregels omtrent het eten van tapas in Spanje. Een tapa is klein (anders wordt het una ración = portie, genoemd). Het is informeel en wordt oorspronkelijk gegeten om de tijd tussen desayuna (ontbijt) en comida (middageten), of tussen comida en cena (avondeten) te kunnen overbruggen. Het leuke aan tapas is dat elke regio zijn eigen specialiteiten heeft. In Noord-Spanje doen ze het net iets anders, hier kun je pinchos of pintxos bestellen. Dit zijn kleine hapjes op een stukje brood met een prikker.

Tortilla de patatas

1. Tortilla de patatas

De Spaanse tortilla de patatas is één van de bekendste gerechten van Spanje bestaande uit vier simpele ingrediënten: olijfolie, ui, ei en aardappel. Echter kun je de tortilla vullen met zo'n beetje alles wat je in de koelkast hebt liggen. Hier vind je het recept voor de originele tortilla en hier een recept voor tortilla met chorizo. Serveer warm of koud.

Calamares - inktvisringen

2. Calamares

Beter bekend als intvisringen. Deze worden voornamelijk gemaakt van van de pijlinktvis. Het bovenlijf wordt in ringen van ongeveer 3 cm gesneden en gepaneerd met beslag van bloem of broodkruim en gefrituurd. Hierna worden ze geserveerd met een stukje citroen. Het recept vind je hier

 

Pan con tomate

3. Pan con tomate

Vertaald: 'brood met tomaat'. Dit klinkt saai, maar wie een goede pan con tomate heeft gegeten wil niet meer anders. Zorg dat je voor dit recept kwalitatieve olijfolie, brood en tomaten gebruikt om de échte Spaanse smaak te krijgen. Optioneel kun je er nog een plakje Spaanse ibericoham op leggen. 

 

Patatas bravas

4. Patatas bravas

Veelal worden de aardappelpartjes gefrituurd in olie met een rode pittige 'salsa brava'. Echter wordt het gerecht per regio met een ander soort saus geserveerd. Hier vind je ons recept voor patatas bravas uit de airfryer. 

 

Pimientos de padrón

5. Pimientos de padrón

Steeds vaker duikt deze Spaanse groene peper op in de lokale supermarkten. Pimientos de padrón hebben, op een enkeling na, een milde smaak. Ze kunnen in principe rauw gegeten worden. Het lekkerst zijn ze wanneer je ze kort bakt in olijfolie en serveert met grof zeezout als lichte snack. Hoe je dat doet lees je hier

 

sardientjes

6. Sardinas

Spanje is een visland. Dit komt onder andere door de gunstige ligging tussen de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Hier wordt dagelijkse verse vis gevangen en direct geëxporteerd naar het vaste land. Vooral merluza (heek) en sardines wordt veel gegeten. Laatstgenoemde bereiden we in dit recept met knoflook, citroen en peterselie.