Patatas bravas, gegrilde sardines, toast met Spaanse ham en tomaat, gegrilde Padrón pepers

31
Gemiddeld
aviko spanje 1

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Patatas Bravas: 

Verhit in een sauspan de olijfolie. Fruit de sjalot 1 minuut. Voeg de tomaten en de rode peper toe en bak 4 minuten mee. Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee. Draai het vuur laag en laat de tomatensaus 15 minuten afgedekt zachtjes stoven. 

Doe de knoflook met de eidooier, de mosterd, de dragonazijn en een scheutje water in een hoge maatbeker. Schenk de arachideolie erbij en pureer met de staafmixer tot een lobbige mayonaise. Breng op smaak met zout en peper. 

Pureer de tomatensaus met de staafmixer en wrijf de saus eventueel door een fijne zeef. Breng de saus op smaak met de wijnazijn, zout en peper; laat afkoelen. Bewaar de tomatensaus en aioli tot gebruik in de koelkast. 

Verwarm de airfryer voor op 190 ºC. Bak de aardappelblokjes in 13 minuten goudbruin en gaar. Schud ze tussentijds eenmaal om. Schep de patatas bravas op een schaal. Lepel de tomatensaus en de aioli erover. Bestrooi met de peterselie.

Tip: Vervang de verse tomaten in de tomatensaus door 400 gram passata (gezeefde tomaten).

Gegrilde sardines 

Pers voor de marinade de knoflook boven een kom. Roer om met het citroensap en de olijfolie. Kneus de kardemompeulen en haal de zwarte zaadjes eruit. Kneus de zaadjes in de vijzel tot poeder en klop met cayennepeper en zout naar smaak door de marinade. Hak de helft van de peterselie fijn en meng ook door de marinade. 

Spoel de buikholten van de sardines goed schoon onder stromend koud water. Dep de visjes droog en leg ze in een schaal. Schenk er driekwart van de marinade over en laat de sardines minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast marineren.

Steek de barbecue aan. Gril sardines op de hete barbecue in 4-5 minuten per kant goudbruin en gaar; gebruik eventueel een visklem of kwast het barbecuerooster goed in met olie tegen vastplakken. 

Leg de gegrilde sardines op een schaal en lepel de rest van de marinade erover. Bestrooi met de rest van de peterselie.

Tip: De sardines kunnen ook in de oven (220 ºC) in 10-12 minuten worden geroosterd.

Toast met jamón Ibérico 

Snijd het brood in plakjes. Wrijf met het snijvlak van de knoflook stevig over het broodkruim. Bestrooi met de rozemarijn en besprenkel met de olijfolie. Rooster het brood op de hete barbecue of in de voorverwarmde oven (220 ºC) goudbruin en krokant. Leg het knoflookbrood op een schaal, bestrooi met wat fleur de sel en verdeel de ham erover.

Pan con tomate 

Kruis de tomaten aan de onderzijde in en prik ze aan een vork. Dompel de tomaten 10-20 seconden in een pan met heet water. Trek voorzichtig het velletje eraf en verwijder de zaadlijsten van de tomaten. Snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes en meng met de olijfolie, het basilicum en zout en peper naar smaak. 

Rooster het brood op de hete barbecue of in de voorverwarmde oven (220 ºC) goudbruin en krokant. Wrijf met het snijvlak van de knoflook stevig over het broodkruim en leg op de plank bij de toast met ham. Verdeel de tomaat over het gegrilde brood en bestrooi met wat extra basilicumblaadjes.

Gegrilde pimientos de Padrón 

Verhit de grillpan. Leg de pepers in de pan en gril ze rondom zo'n 6-8 minuten, tot het vel begint te blakeren en de pepers zacht worden. Leg de pepers op een schaal en schenk er royaal olijfolie over. Bestrooi met wat zeezout.

Serveer de sardines met beide soorten toast, de patatas bravas en de Padrón-pepers.

Ingredienten

4
Personen

Patatas Bravas

  • 1 zak Aviko Patatas Bravas (600 g)
  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalotjes (gesnipperd)
  • 4 tomaten, in partjes
  • 1 rode peper, zonder zaadlijsten en in stukjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eidooier
  • 1 el mosterd
  • 2 el dragonazijn
  • 200 ml arachideolie
  • 2 el rodewijn azijn
  • 1 takje peterselie
  • staafmixer

Gegrilde sardines

  • 2 tenen knoflook
  • 2 citroenen
  • 300 ml olijfolie
  • 3 kardemompeulen (of 1 tl gemalen kardemom)
  • cayennepeper
  • 1/2 bos platte peterselie
  • 12 verse sardines (schoongemaakt door de visboer)
  • vijzel, barbecue, evt. visklem

Toast met jamón Ibérico

  • 1 ciabatta
  • 1/2 bol knoflook
  • 3 rozemarijntakjes
  • extra vierge olijfolie
  • fleur de sel
  • 150 g Jamón Ibérico (Spaanse rauwe ham), in plakken
  • barbecue of bakplaat

Pan con tomate

  • 3 romatomaten
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 4 blaadjes basilicum
  • 4 sneden stevig (desem)brood
  • 1/2 bol knofllook

Gegrilde pimientos de Padrón

  • 200 g groene Padrón-pepers
  • extra vierge olijfolie
  • fleur de sel
  • grillpan
aviko spanje 1
Geef je waardering
31