De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

crème brûlée

Hoe maak je een crème brûlée? Dat legt Hidde de Brabander uit. Dit klassieke nagerecht uit de Franse keuken is een must have voor je kerstdiner.

60 min voorbereidingstijd
45 min kooktijd
Crème brûlée

Een recept van

Hidde de Brabander

Miniatuurvoorbeeld

"Zelf crème brûlée maken? Met dit klassieke basisrecept heb je een absolute showstopper in handen. Serveer het romige Franse nagerecht (met dat overheerlijke gekaramelliseerde suikerlaagje) en ieder diner wordt een klein feestje."

Bereidingswijze

Crème brûlée recept

  1. Verwarm de oven tot 150ºC.

  2. Schenk de room in een pan. Halveer het vanillestokje, schraap het merg er uit en voeg deze samen met het stokje toe aan de room.

  3. Verwarm de room tot net onder het kookpunt en laat het circa 5 minuten van het vuur trekken.

  4. Splits de eieren. Klop de dooiers samen met de suiker en het snufje zout los. Voeg langzaam en al roerende de hete room toe aan het eimengsel. Schenk het mengsel in de ramekins.

  5. Zet de ramekins in een ovenschaal en schenk hier tot de helft kokend water in. Gaar de crème brûlée circa 40 minuten in de oven.

  6. Haal ze uit de oven en laat op kamertemperatuur komen.  Laat de crème brûlée daarna volledig afkoelen in de koelkast.

  7. Bestrooi met rietsuiker en karamelliseer de laag met een gasbrander. Laat dit afkoelen en strooi voor de tweede keer de rietsuiker over de crème brûlée en karamelliseer de laag voor de tweede keer. Zo krijgt de crème brûlée een extra krokante laag.

Hoe lang moet crème brûlée in oven?

De oventijd van crème brûlée is afhankelijk van de grootte van je schaaltjes en de oventemperatuur. Met kleine soufflébakjes en een oven op 150ºC is je crème brûlée binnen 40 minuten klaar.

creme brulee

Wanneer is crème brûlée gaar?

Bak de crème brûlée in de oven tot ze stevig zijn. Beweeg de schaaltjes een beetje om dit te testen. Let op: ze mogen nog wel wat wiebelen in het midden. De crème brûlée stijft later op in de koelkast. 

Crème brûlée

Wat zit er in crème brûlée?

Je hebt maar weinig ingrediënten nodig (die je wellicht gewoon in het keukenkastje hebt staan!). Crème brûlée maak je met room, melk, suiker en eieren, die op smaak worden gebracht met vanille.

Tukse cilbir eieren

Welke suiker gebruik ik voor crème brûlée?

Rietsuiker! Al werkt kristalsuiker ook. Blijf weg van bruine suiker, deze karamelliseert over het algemeen minder goed. Voor het beste resultaat gebruik je fijne suiker.

Miniatuurvoorbeeld

Eet je crème brûlée warm of koud?

Koud! Hoewel de crème brûlée wordt afgebakken in de oven, en de suikerlaag met een gasbrander wordt verhard tot karamel moet het toetje eerst afkoelen voordat je 'm opdient. Je hoeft een crème brûlée dus niet op te warmen.

Crème brûlée

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker