De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Sushi maken: de lekkerste recepten (met tips van de chef)

Sushi maken staat met stip bovenaan de favorietenlijst van menig 24Kitchen-fan. Loopt bij het horen van het woord sushi het water jou ook in de mond? Neem van ons aan: er gaat niets boven een kakelverse, zelfgemaakte plate met deze Japanse delicatesse. Voor wie de uitdaging aangaat zelf sushi te maken, hebben we hier de lekkerste recepten op een rij gezet. Van een pittige variant tot vegetarische sushi, sterrenwaardige versie tot sushi-recepten die niet moeilijk zijn.

sushi-recepten

Zelf sushi maken

Niets zo makkelijk als een verse portie sushi bestellen. Leuker - en vooral lekkerder - is het om zelf sushi te maken. Lijkt moeilijk (en dat is het de eerste keren wellicht ook), maar wanneer je de kunst van het sushi maken eenmaal onder de knie hebt, dan wil je niets anders meer.

Welke rijst gebruik je voor sushi?

Ervaren sushi-makers weten: de kunst zit 'm in de basis. Die basis is ten eerste kakelverse vis als je vis gebruikt. En ook dé perfecte rijst.

Ga dan ook voor sushirijst of rijst met een korte korrel. En neem de tijd om de rijst met zorg te bereiden. Dat betekent grondig spoelen, goed te weken (in sommige gevallen), de kooktijd aanhouden en goed laten afkoelen. Haastige spoed is in het geval van sushirijst absoluut niet goed.

Tips

- Wanneer je een rijstkoker in huis hebt: gebruik 'm. Ze zijn ervoor gemaakt om jouw rijst perfect te koken. 
- Gebruik om de rijst om te scheppen altijd een plastic lepel. En maak deze voor gebruik even nat (dan kan de rijst er niet aan blijven plakken). 
- Laat je de rijst even staan voor je het gebruikt? Leg er dan een vochtige doek over. Zo droogt de rijst niet uit.

Hoe maak je sushi?

Hoe je de sushi vervolgens opbouwt, is per recept verschillend. Wanneer je voor de eerste keer aan de slag gaat, is het aan te raden met een makkelijke versie te beginnen. Heb je het sushi maken in de vingers? Dan kun je je aan de meer kunstige varianten wagen, zoals bijvoorbeeld deze maki sushi met tonijn, lotuswortel en komkommer.

Geen zin in rolletjes maar wel in sushi? Probeer dan eens iets heel anders, zoals deze sushi-sandwich

Hoe lang kun je sushi bewaren?

Want zeg zelf: na al die moeite is weggooien eeuwig zonde. Om te beginnen: laat verse sushi niet langer dan 4 uur buiten de koelkast staan om accuut bederf te voorkomen. Per ongeluk toch te lang laten staan? Gooi het direct weg. 

Sushi bewaren doe je vervolgens het beste in plastic folie in een luchtdichte bewaardoos. Afhankelijk van het type vis is de sushi nog 24 tot 36 uur goed. Let op: ruikt de sushi binnen die tijd niet goed? Niet eten.

Tips van de sushi-chef

Wie het écht goed wil doen, leert ook de etiquette-regels over het eten van sushi. Want ja: die zijn er. Volgens de fameuze Japanse sushi chef Masaharu Morimoto eten we het gerecht namelijk he-le-maal verkeerd. Zo hoor je jouw sushi eigenlijk niet in de wasabi of sojasaus te dippen. En mag je prima met je handen eten. 

Lees hier alle regels over hoe je sushi nou eigenlijk hoort te eten.

Lekkerste recepten

De lekkerste sushi-recepten

Sushi

  • Nigiri en Temaki sushi

    Gek op sushi? Dit recept voor nigiri en temaki sushi van Danny is een echte aanrader!

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Pink panther sushi met tempura van bietenblad

    Spoel de rijst met water tot het spoelwater helder is. Laat de rijst 10 minuten rusten. Zet de rijst met 700 ml koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur.

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Aubergine-sushi met sesamdressing

    Maak indruk op je vrienden met dit heerlijke vegetarisch voorgerecht van aubergine-sushi met sesamdressing.

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Angélique Schmeinck
    Miniatuurvoorbeeld
  • Spicy salmon sushi (sushi met pittige zalm)

    Spoel de rijst tot het spoelwater helder is. Laat de rijst circa 10 minuten rusten. Zet de rijst met koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur.

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Maki sushi met maïs, kewpie mayo en viseitjes

    Waarom kiezen? Deze verrassende maki sushi wordt gevuld met zowel maïs, kewpie mayo en viseitjes.

    voorbereidingstijd 30 min
    wachttijd 30 min
    Een recept van Eveline Wu
    Eveline Wu
  • Nori maki sushi
    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Spannende vissushi

    Spoel de rijst tot het spoelwater helder is. Laat de rijst circa 10 minuten rusten.

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Sushisalade

    Een lichte maaltijd voor échte zalmliefhebbers: een sushisalade met zalm, komkommer en radijs. 

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Maki sushi met tonijn, lotuswortel en komkommer

    Deze heerlijke maki sushi is gevuld met tonijn, tempura en komkommer en wordt geserveerd met knapperige lotuschips.

  • Nigiri sticky rice sushi

    Verras je vrienden met vijf verschillende soorten sushi geserveerd met avocado-'wasabi'! In de middag bereid je hem voor, zodat je hem in de avond snel op tafel kunt zetten.

    voorbereidingstijd 240 min
    Een recept van Angélique Schmeinck
    Miniatuurvoorbeeld
  • Oshi sushi met gerookte eend en sesamkrokant

    Pel de knoflooktenen. Snijd de peper in ringen. Breng 200 ml water met de ketjap, kleurzout, foelie, rode peper en knoflook aan de kook.

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Snelle sushi

    ​​​​​​​Rijst: Spoel de rijst en laat circa 15 minuten weken in het water. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Laat de rijst afkoelen.

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Kasia Vermaire
    Miniatuurvoorbeeld

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.