Zelf sushi maken
Niets zo makkelijk als een verse portie sushi bestellen. Leuker - en vooral lekkerder - is het om zelf sushi te maken. Lijkt moeilijk (en dat is het de eerste keren wellicht ook), maar wanneer je de kunst van het sushi maken eenmaal onder de knie hebt, dan wil je niets anders meer.
Welke rijst gebruik je voor sushi?
Ervaren sushi-makers weten: de kunst zit 'm in de basis. Die basis is ten eerste kakelverse vis als je vis gebruikt. En ook dé perfecte rijst.
Ga dan ook voor sushirijst of rijst met een korte korrel. En neem de tijd om de rijst met zorg te bereiden. Dat betekent grondig spoelen, goed te weken (in sommige gevallen), de kooktijd aanhouden en goed laten afkoelen. Haastige spoed is in het geval van sushirijst absoluut niet goed.
Tips
- Wanneer je een rijstkoker in huis hebt: gebruik 'm. Ze zijn ervoor gemaakt om jouw rijst perfect te koken.
- Gebruik om de rijst om te scheppen altijd een plastic lepel. En maak deze voor gebruik even nat (dan kan de rijst er niet aan blijven plakken).
- Laat je de rijst even staan voor je het gebruikt? Leg er dan een vochtige doek over. Zo droogt de rijst niet uit.
Hoe maak je sushi?
Hoe je de sushi vervolgens opbouwt, is per recept verschillend. Wanneer je voor de eerste keer aan de slag gaat, is het aan te raden met een makkelijke versie te beginnen. Heb je het sushi maken in de vingers? Dan kun je je aan de meer kunstige varianten wagen, zoals bijvoorbeeld deze maki sushi met tonijn, lotuswortel en komkommer.
Geen zin in rolletjes maar wel in sushi? Probeer dan eens iets heel anders, zoals deze sushi-sandwich.
Hoe lang kun je sushi bewaren?
Want zeg zelf: na al die moeite is weggooien eeuwig zonde. Om te beginnen: laat verse sushi niet langer dan 4 uur buiten de koelkast staan om accuut bederf te voorkomen. Per ongeluk toch te lang laten staan? Gooi het direct weg.
Sushi bewaren doe je vervolgens het beste in plastic folie in een luchtdichte bewaardoos. Afhankelijk van het type vis is de sushi nog 24 tot 36 uur goed. Let op: ruikt de sushi binnen die tijd niet goed? Niet eten.
Tips van de sushi-chef
Wie het écht goed wil doen, leert ook de etiquette-regels over het eten van sushi. Want ja: die zijn er. Volgens de fameuze Japanse sushi chef Masaharu Morimoto eten we het gerecht namelijk he-le-maal verkeerd. Zo hoor je jouw sushi eigenlijk niet in de wasabi of sojasaus te dippen. En mag je prima met je handen eten.
Lees hier alle regels over hoe je sushi nou eigenlijk hoort te eten.