Spicy salmon sushi (sushi met pittige zalm)

20
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Sushirijst
Spoel de rijst tot het spoelwater helder is. Laat de rijst circa 10 minuten rusten. Zet de rijst met koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur. Zet het vuur lager en kook de rijst circa 5 minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur nog lager en kook de rijst nogmaals circa 12 minuten op laag vuur. Zet het vuur uit en laat de rijst circa 15 minuten rusten met een theedoek en deksel op de pan. Verdeel de rijst over een brede bak of ovenschaal zodat de rijst goed verspreid is en iets af kan koelen. Verwarm de witte wijnazijn met de rijstazijn, suiker en het zout. De suiker en het zout moeten geheel opgelost zijn. Laat iets afkoelen. Besprenkel de rijst met een beetje van het azijnmengsel en vouw de rijst door elkaar. Het is niet de bedoeling dat je de rijst roert. De rijst is goed als iedere korrel los is en een beetje van het azijnmengsel heeft. Maak de sushi zo snel mogelijk na het vermengen van de rijst met het azijnmengsel.

Zalmtartaar
Hak de zalm tot tartaar. Snijd de bieslook in ringen. Schil en rasp de gember. Meng de bieslook, gember, sambal en de mayonaise door de zalm. Breng op smaak met een beetje zout. Schep de tartaar in een spuitzak met een gladde spuitmond.

Sushi
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Maak de avocado schoon en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Maal de wasabi-nootjes en de gebakken uitjes grof in het bakje van de staafmixer. Leg een norivel op een bamboematje. Maak je handen nat in het su-water. Verdeel met natte handen wat rijst over twee derde van het norivel. De laag rijst dient circa 1 centimeter dik te zijn. Spuit in het midden een streep van de zalmtartaar. Leg de repen mango en avocado op de zalmtartaar. Rol met behulp van het matje de sushi stevig op. Maak het uiteinde van het norivel nat en ‘plak’ de nori dicht. Snijd in stukken van circa 3 centimeter dik. Wentel de sushiplakjes door het mengsel van de nootjes en uitjes.

Spicy lemondressing
Rasp de limoenen boven een kom, halveer ze en pers het sap eruit. Meng de sojasaus, mirin en de chilisaus erdoor.

Serveren
Serveer de spicy salmon sushi op een mooi groot bord en serveer de dressing er los bij.

Ingredienten

4
Personen

Sushirijst

  • 500 g sushirijst
  • 600 ml koud water
  • 65 ml witte wijnazijn
  • 65 ml rijstazijn
  • 65 g suiker
  • 6 g zout

Sushi

  • norivellen (4 tot 8 stuks)
  • 200 g zalm zonder graat en vel
  • 0.5 bosje bieslook
  • 2 cm gember
  • 1 tl smbal oel
  • 1 el mayonaise
  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 4 el wasabi-nootjes
  • 4 el gebakken uitjes

Spicy lemondressing

  • 3 limoenen
  • 3 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • 1 el chilisaus

Extra nodig

  • spuitzak met gladde spuitmond
  • bamboematje
  • su-water (kom water met een scheut azijn)
  • staafmixer + staafmixerbakje
  • brede bak of ovenschaal
  • rasp
Geef je waardering
20