De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Nigiri en Temaki sushi

Gek op sushi? Dit recept voor nigiri en temaki sushi van Danny is een echte aanrader!

45 MIN
Nigiri sushi en temaki
Danny Jansen

Bereidingswijze

Sushirijst 

Spoel de rijst tot het spoelwater helder is. Laat de rijst 10 minuten rusten. Zet de rijst met koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur. Draai het vuur lager en kook de rijst circa 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur nog lager en kook de rijst nogmaals circa 12 minuten op laag vuur. Zet het vuur uit en laat de rijst circa 15 rusten met een theedoek en deksel op de pan. Verdeel de rijst in een brede bak of kom zodat de rijst goed verspreid is en iets af kan koelen. Verwarm in een pan de witte wijnazijn met de rijstazijn, suiker en zout. De suiker en het zout moeten geheel opgelost zijn. Laat iets afkoelen. Besprenkel de rijst met een beetje van het azijnmengsel en vouw de rijst door elkaar. Het is niet de bedoeling dat je rijst roert. De rijst is goed als iedere korrel los is en een beetje van het azijnmengsel heeft. Maak de sushi zo snel mogelijk na het vermengen van de rijst met het azijnmengsel.

Vis Nigiri

Maak je handen nat in het su-water. Neem een eetlepel rijst en vorm het tot een bolletje in je hand. Snijd de tonijn of zalm in dunne plakken ter grootte van de rijstbol. Besmeer een kant van de vis naar smaak met wasabi en leg de vis op de rijstbol met de besmeerde kant op de rijst. Druk zacht aan.

Ei Nigiri

Verhit een scheutje olie in een pan. Kluts de eieren en bak tot een dunne omelet. Laat afkoelen. Snijd een norivel in dunne repen van 1 centimeter bij 12 centimeter. Maak je handen nat in het su-water. Neem een eetlepel rijst en vorm tot een bolletje in je hand. Snijd de omelet in vierkante ter grootte van de rijstbol. Leg een stukje omelet op een rijstbol en vouw een reep norivel eromheen. Maak het uiteinde van de nori een beetje nat en plak vast.

Temaki

Breng de mayonaise op smaak met wasabi. Schep de wasabimayonaise in een spuitzakje. Maak de avocado’s schoon en snijd in gelijke repen. Snijd de zalm in dezelfde repen als de avocado. Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijst en snijd het vruchtvlees julienne. Pluk en hak de koriander Halveer een norivel en leg een helft uit. Maak je handen nat in het su-water. Leg wat rijst op een kant van het norivel. De laag rijst moet circa 1 centimeter dik zijn. Leg op de rijst een plak avocado, enkele komkommerreepjes en wat zalmreepjes. Spuit wat wasabi-mayonaise over de vulling. Bestrooi met een beetje koriander. Rol de nori tot een puntzak (zoals vroeger pijltjes rollen). Maak de rand van het norivel een beetje nat en plak dicht. Herhaal tot de rijst en vulling op is of tot je het gewenste aantal Temaki hebt. Serveer de Nigiri Temaki direct met de sojasaus, wasabi en ingelegde gember.

TIP:

  • Maak de Nigiri sushi ook met makreel of gamba’s.
  • Maak eens een temaki naar eigen smaak. Varieer met vis, groente en vruchten.
  • Van de overgebleven tonijn en zalm kun je twee soorten sashimi maken.
  • Snijd de vis in rechte dikke plakken van 1 centimeter dik voor hira-zukuri en snijd de vis in dunne schuine plakken voor usuzukuri.

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker