Sushirijst
Spoel de rijst met water tot het spoelwater helder is. Laat de rijst 10 minuten rusten. Zet de rijst met 700 ml koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur. Draai het vuur lager en kook de rijst circa 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur nog lager en kook de rijst nogmaals circa 8-12 minuten op laag vuur. Draai het vuur uit en laat de rijst circa 15 rusten met een theedoek en hierop de deksel op de pan. Spreid de rijst uit in een brede bak of kom zodat de rijst goed verspreid is en iets af kan koelen. Verwarm in een pan de witte wijnazijn met de rijstazijn, suiker en zout. De suiker en het zout moeten geheel opgelost zijn. Laat iets afkoelen en verdeel over de rijst tot elk korreltje glimt.
Vulling
Laat het krabvlees goed uitlekken en dep droog. Meng met de sambal en mayonaise en breng op smaak met een beetje versgemalen peper. Schil de rode biet en snijd met de Chinese mandoline flinterdunne plakjes.
Sushi rollen
Leg het norivel met de glanzende kant naar beneden op het bamboematje. Verdeel met natte handen wat rijst over twee derde van het norivel. De laag rijst moet circa 0,5 centimeter dik zijn. Verdeel de dun gesneden rode biet over de rijst en schep in het midden over de lengte een baan met krabvulling. Verdeel een klein beetje rijst over de biet. Rol de sushi met behulp van het bamboematje stevig op. Maak het uiteinde van het norivel nat met een beetje water en ‘plak’ het norivel dicht.
Tempura bietenblad
Meng de tempuramix met een beetje water tot een je dun beslag krijgt, ongeveer ter dikte van een pannenkoekenbeslag. Verhit de olie tot 180 ºC. Haal het bietenblad door het beslag en frituur in 1 à 2 minuten goudbruin en krokant. Laat het bietenblad uitlekken op keukenpapier en serveer bij de sushi.
0 reacties